Grønn støtte til sosialistene i fransk presidentvalg

RØDGRØNT: Sosialistenes presidentkandidat i Frankrike, Benoit Hamon, får nå De Grønne i ryggen.
RØDGRØNT: Sosialistenes presidentkandidat i Frankrike, Benoit Hamon, får nå De Grønne i ryggen. Foto: Pascal Rossignol / Reuters/NTB scanpix

De Grønnes partileder Yannick Jadot trekker seg og støtter sosialistenes Benoit Hamon foran det spennende presidentvalget i Frankrike 23. april. I Norge vil ikke MDG gjøre noe slikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medlemmene av De Grønne blir nå oppfordret til å stemme på sosialistenes kandidat Benoit Hamon i det spennende presidentvalget i Frankrike 23. april.

Det skjer etter at De Grønnes partileder Yannick Jadot torsdag trakk sitt kandidatur til fordel for Hamon, skriver avisa Libération

Foran presidentvalget frykter store deler av Europa, mens andre håper på, at innvandrings- og EU-motstander Marine Le Pen skal gå av med seieren. Hun leder på meningsmålingene, men det er tvilsomt om hun kan oppnå over 50 prosent i den andre valgomgangen, som blir finalen.

Les også: Le Pen foretrekker Assad i Syria

Nei til Frp, uviss om blått eller rødt

Hva så her i Norge - kan det tenkes at Miljøpartiet De Grønne (MDG) kan tenkes å erklære støtte til de «røde» eller «blå» som regjeringsalternativ etter stortingsvalget i september?

– Nei! erklærer nasjonal talsperson og stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

– Vi forlater ikke vår blokkuavhengige posisjon i Norge. Den er tvert om mer relevant og en bedre strategi på lenge, sier han til ABC Nyheter.

Det som er klarlagt i partiets landsstyre, er at MDG sier et klokkeklart nei til å sette Frp i regjering.

– Selv om Erna Solberg insisterer på at Siv Jensen er hennes eneste tenkelige partner, vet alle at hun er en pragmatisk politiker som kommer til å forholde seg til virkeligheten. Må hun da velge en blålig blokk uten Frp, kan hun fort komme til å gjøre det. I den situasjonen vil vi utfordre begge alternativer like hardt med grønn politikk som mål, framholder Hansson.

Han syns grepet De Grønne har gjort i Frankrike, er interessant. Men den store forskjellen er at taktisk stemmegivning for å få folk videre til 2. valgomgang er veldig viktig der.

– Hamon er jo en kandidat som har vært tydelig på en del grønne saker, miljø, arbeidstid og borgerlønn. Og det er viktig at motpolen heter Marine Le Pen. Det er tross alt mer ekstrem situasjon enn i Norge, sier Hansson.

Første gang uten kandidat

Nå ser det ikke ut til at det blir Hamon som kommer til å utfordre Le Pen, med mindre støtten fra De Grønne og eventuell oppbakking fra andre deler av venstresiden får ting til å skje.

På meningsmålingene ligger nå den uavhengige Emmanuel Macron og konservative François Fillon begge foran sosialdemokraten Hamon, som håper støtten fra De Grønne kan bringe ham lenger fram.

Siden 1974 er det første gang at De Grønne ikke stiller til presidentvalg.

Sosialistene har dagens president, François Hollande, men han er mektig upopulær og ga opp tanken om å stille til gjenvalg.

Les også: Frankrike advarer Russland mot valginnblanding