Sverigedemokraterna refses for å skade Sverige

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson (bildet) får pepper for å skade Sveriges interesser ved å rakke ned på svensk innvandringspolitikk i et innlegg i Wall Street Journal. Foto: Fredrik Sandberg /TT / NTB scanpix
Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson (bildet) får pepper for å skade Sveriges interesser ved å rakke ned på svensk innvandringspolitikk i et innlegg i Wall Street Journal. Foto: Fredrik Sandberg /TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sveriges regjering går hardt ut mot Sverigedemokraterna (SD) etter at partiet i et innlegg i Wall Street Journal støtter Donald Trumps negative syn på Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har kommet til et punkt der Sverigedemokraterna bevisst skader Sverige ved å lyve om oss i internasjonale medier, sier justisminister Morgan Johansson fra Socialdemokraterna til TT.

Han er spesielt opprørt over at SDs påstand om at personer som har kjempet for IS, "tas imot med åpne armer av vår sosialistiske regjering".

I innlegget skriver SD-lederen Jimmie Åkesson og partiets parlamentariske leder Mattias Karlsson at "Trump har rett".

– Han forstår situasjonen. Sverige har siden 2014 tatt imot flere flyktninger per innbygger enn noe annet europeisk land. 80 prosent av dem som kom i 2015, hadde ikke pass eller ID. Flertallet kom fra muslimske land, skriver de og kobler innvandringen til sosial uro, opptøyer og kriminalitet.

Les også: Trump fortsetter tvitring om Sverige

Store forskjeller i Sverige: – Meget bekymringfullt

Trump-effekt

Innlegget er skrevet etter at Sverige har fått oppmerksomhet verden over som følge av at Trump i helgen trakk fram Sverige som et negativt eksempel på hvordan det går når innvandringen er stor.

Trump så ut til å referere til en konkret hendelse som hadde skjedd i Sverige kvelden før, men det viste seg senere at han snakket om en TV-reportasje på Fox News. Senere har svenske medier faktasjekket reportasjen og funnet flere feil og overdrivelser.

Den svenske justisministeren framholder at SDs innlegg gir et feilaktig bilde av Sverige som et spesielt voldelig land, noe han mener kan få økonomiske konsekvenser og skade svensk næringsliv.

Som svar på kritikken vil regjeringen nå gi så mange intervjuer som mulig med utenlandske medier, samt skrive et eget debattinnlegg i Wall Street Journal i løpet av de nærmeste dagene, ifølge Johansson. Der kommer regjeringen blant annet til å hevde at det ikke finnes noen "no go"-soner i Sverige.

Les også: Trump: Sverige-kommentaren handlet om TV-program

Löfven svarer på Trumps kritikk: – Jeg ble overrasket

Kongen forsvarer pressen

Etter Trumps Sverige-uttalelse har også kong Carl Gustaf kommet på banen. Onsdag besøkte han Malmö sammen med dronning Silvia og Canadas generalguvernør, og i et intervju med Sydsvenskan tar han både pressen og svensk integrasjonspolitikk i forsvar.

Ifølge kongen er det behov for seriøse medier som kan håndtere kildekritikk, men også historier om at Sverige er mer enn vold og drap.

– Det er viktig at man også gir gode eksempler. Det er meget god utvikling og god forskning, som vi ikke engang kjenner til her i Sverige. På høyskolen i Malmö gjøres det for eksempel mye god forskning om integrasjonsspørsmål, sier kongen.

Les også: Svenskekongen forsvarer pressen

Personvernpolicy