Skal Finnmark inn i ny region?Sametingspresident krever ny lov før regionreform

UTVID FINNMARKSLOVEN! Samisk medbestemmelse til naturressurser og areal må på plass før det kommer på tale å slå Finnmark sammen med et annet fylke, sier sametingspresident Vibeke Larsen.
UTVID FINNMARKSLOVEN! Samisk medbestemmelse til naturressurser og areal må på plass før det kommer på tale å slå Finnmark sammen med et annet fylke, sier sametingspresident Vibeke Larsen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sametingspresident Vibeke Larsen med ultimatum om at lovverk som sikrer samisk innflytelse i ny storregion, er på plass for sammenslåing av fylker i nord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er FeFo:

Finnmarkseiendommen Finnmárkkuopmodat (FeFo) er grunneier av 95% av Finnmark fylke. Arealet er omtrent like stort som Danmark.
Finnmarksloven fra 17. juni 2005 gir samer og andre finnmarkinger rettigheter til land og vann i Finnmark fylke.

Alle grunneiendommer og areal som var statlige (Statskog SF) inntil 1. juli 2006 ble overtatt av FeFo. Store deler av kystlinjen på 5.400 km administreres også av FeFo.

Les mer hos FeFo

– Blir Finnmark slått sammen med andre fylker, må vi først få på plass en ny lov som sikrer Sametinget likeverdig forvaltningsmyndighet, slik vi i dag har i Finnmark gjennom Finnmarkseiendommen (FeFo).

Det sier sametingspresident Vibeke Larsen om samarbeidspartienes avtale om sammenslåing av fylker, til ABC Nyheter.

Torsdag fortalte en av de sentrale personene i forhandlingene om regionreform, at den særegne finnmarsksloven og FeFo ikke er drøftet før planene om at landets 19 fylker skal slås sammen til ca. ti regioner, ble lagt fram onsdag.

– Hva som skal skje med Finnmarkseiendommen, har ikke vært tema i forhandlingene om regionreform mellom regjeringspartiene, Venstre og oss, sa KrFs kommunepolitiske talsmann Geir Toskedal til ABC Nyheter.

Les: Uvisst hva som skjer med Finnmarkseiendommen etter regionreform

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avslørende ignorering

Vibeke Larsen krever at man får i gang Samerettsutvalget igjen for å skaffe et liknende lovverk som i Finnmark, til resten av Nord-Norge.

– Likeverdig forvaltning må innføres i hele Nord-Norge. Fra samisk side er FeFo eneste plassen vi har likeverdig representasjon i forvaltning av naturressurser og arealer, framholder hun.

– At dette ikke engang er tenkt på, viser hvor lite oppmerksom man er på samiske rettigheter. De er nødt til å ta en vurdering av hva man skal gjøre i tilfelle av regionreform i Nord-Norge og hvordan man videre skal sikre likeverdig representasjon av naturressurser og arealer i Finnmark og resten av en region, sier presidenten.

Les også: Ap vil stemme mot regionreform

Vil ha i gang Samerettsutvalget

– Jeg ser vanskelig for meg at man kan få til en regionreform før en innstilling fra Samerettsutvalget er behandlet politisk og en ny lov er på plass, sier Larsen, som i hvert fall ser én positiv side ved debatten om regionreform.

– Hvis regionreformen kan være med å påskynde et lovverk som ivaretar samiske rettigheter, er det bra.

Vibeke Larsen ble valgt inn i Sametinget for Arbeiderpartiet, men etter interne stridigheter vil hun stille med egen liste ved høstens sametingsvalg.