Innbyggere fremmer mistillitsforslag mot rådmannen på MinSak.no

<p>De to innbyggerne Daniel Mohn-Reinaas og Møyfrid Aandstad, som begge er berørt av at Fet kommune i desember besluttet å legge ned barnehageplasser i Garderåsen barnehage, står bak et mistillitsforslag mot rådmannen i kommunen. De har brukt nettsiden Minsak.no til å fremme forslaget. Foto: Privat</p>
De to innbyggerne Daniel Mohn-Reinaas og Møyfrid Aandstad, som begge er berørt av at Fet kommune i desember besluttet å legge ned barnehageplasser i Garderåsen barnehage, står bak et mistillitsforslag mot rådmannen i kommunen. De har brukt nettsiden Minsak.no til å fremme forslaget. Foto: Privat

– Det er vår måte som innbyggere å si at dette ikke er en grei måte å behandle oss på, sier Daniel Mohn-Reinaas og Møyfrid Aandstad i Fet kommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om Minsak.no:

Nettsiden Minsak.no ble opprettet i januar 2013.

Det har blitt fremmet cirka 1000 saker via Minsak.no siden starten.

Samler man nok underskrifter til en sak man har fremmet, kan man kreve at saken blir behandlet. Man må samle underskrifter fra minst to prosent av innbyggerne, eller minimum 300 underskrifter dersom kommunen har mer enn 15000 innbyggere. I fylkeskommunen er det nok med underskrifter fra 500 av innbyggerne i fylket.

Fremmer man saker som allerede er behandlet av kommunestyret (eller fylkestinget) i løpet av valgperiode eller saker med samme innhold som et tidligere innbyggerforslag, kan man ikke kreve at de blir behandlet. Kommunestyret eller fylkestinget kan likevel velge å behandle en slik sak.

Siden opprettelsen i 2013 har det blitt sendt inn om lag 250 saker til kommunene.

De fem kommunene som har mottatt flest innbyggerforslag siden 2013 er:

  • Oslo: 48 saker sendt inn per 10. februar 2017
  • Bergen: 23 saker sendt inn
  • Bærum: 8 saker sendt inn
  • Stavanger: 7 saker sendt inn
  • Lørenskog: 7 saker sendt inn

De fem fylkeskommunene som har mottatt flest innbyggerforslag siden 2013 er:

  • Sogn og Fjordane
  • Akershus
  • Hordaland
  • Nordland
  • Troms

Departementet har ikke statistikk på hva slags type saker folk fremmer eller hvor stor andel som har klart å samle nok underskrifter.

Kilder: Minsak.no og Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Via nettsiden Minsak.no kan innbyggere foreslå saker som de mener vil gjøre kommunen eller fylkeskommunen de bor i bedre.

Siden nettsiden ble opprettet i januar 2013 har det blitt fremmet cirka 1000 saker gjennom Minsak.no, opplyser Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som drifter siden, til ABC Nyheter.

Dersom man foreslår en sak og samler nok underskrifter, kan man kreve at saken blir behandlet. (Se faktaboks.)

I Fet kommune i Akershus har vedtaket om å legge ned 48 plasser i Garderåsen barnehage blitt en betent sak, som har resultert i at to saker har blitt fremmet på Minsak.no.

I begynnelsen av februar fremmet en innbygger forslag om å få saken om nedleggelse av barnehageplasser behandlet på nytt. Saken fikk på kort tid langt over det krevde antallet underskrifter.

Onsdag ble Minsak.no brukt til å fremme mistillitsforslag mot rådmannen i Fet kommune på bakgrunn av håndteringen av saken. Forslaget er skrevet av de to innbyggerne Daniel Mohn-Reinaas og Møyfrid Aandstad.

Torsdag morgen hadde forslaget fått flere signaturer enn det som kreves for at kommunestyret skal behandle saken.

Les også: Hver tredje nordmann får en ny kommune

– Tar ikke hensyn til barnas beste

Mohn-Reinaas er selv direkte berørt av det politiske vedtaket, som betyr at hans barn mister barnehageplassen i Garderåsen barnehage og må flytte til en annen barnehage mye lengre unna. Men mistillitsforslaget fremmes på grunn av hvordan prosessen har vært gjennomført, forklarer han til ABC Nyheter.

– Vi forstår at administrasjonens oppgave er å gjennomføre et politisk vedtak. Det vi har vært opptatt av er at det gjøres på en ryddig måte som oppfattes rettferdig og gjennomtenkt for alle berørte. Men her har administrasjonen anført av rådmann Trine Myrvold Wikstrøm og kommunalsjef Stein Røssaak trumfet gjennom noe som på ingen måte tar hensyn til barnas beste, sier Mohn-Reinaas til ABC Nyheter.

«Resultatet av prosessen er at 23 barn, tilfeldig trukket ut i en loddtrekning, blir tvangsflyttet fra Garderåsen barnehage til Fet Arena. 7 av barna er de eneste fra sin avdeling eller årskull. De må alle flytte fra gode venner, trygge voksne og vante omgivelser til noe nytt, kanskje helt alene. 6 av barna er førskolebarn som har gledet seg til det siste året ved Garderåsen barnehage sammen med de 20 andre barna som skal begynne på Garderåsen skole. Dette får de ikke oppleve, men blir i stedet flyttet til en barnehage som ligger i en annen skolekrets» , skriver Mohn-Reinaas og Aandstad på Minsak.no.

Les også: Slagsvold Vedum: – Tvang er udemokratisk

– Siste mulighet til å påvirke

Mohn-Reinaas forklarer at de ser på Minsak.no som en siste mulighet til å uttrykke at de ikke aksepterer kommunens håndtering av saken.

– Nå har vi forsøkt alle andre tenkelige måter å påvirke, alt fra samarbeid og forslag til formelle klager uten å møte noe annet enn arroganse. Når FAU etter møter med administrasjonen ser seg nødt til å skrive at de ikke har tillit til prosessen og ikke kan stille seg bak gjennomføringen, sier vel det sitt. Da føler vi at å fremme et mistillitsforslag som kommunestyret må ta stilling til, er det eneste kortet vi har igjen å spille. Det er vår måte som innbyggere å si at dette ikke er en grei måte å behandle oss på.

Han får støtte fra Møyfrid Aandstad som har to barn i Garderåsen barnehage. Hennes barn får beholde plassen i barnehagen, men blir likevel berørt av vedtaket, forklarer hun.

– Selv om vi er blant de «heldige» så rykkes barna opp av barnegruppen de er kjent med, og noen av mine barns beste venner har mistet plassen sin, sier Aandstad til ABC Nyheter.

– Det kan virket voldsomt og ekstremt å fremme et mistillitsforslag på denne måten, men vi ser som en siste mulighet til å nå frem med vårt syn. Det har vært en kort og lite involverende prosess. Vi har forsøkt i alle kanaler å nå frem med forslag og bidrag, vi har bedt om samtaler og kommet med konkrete innspill, men vi møter i stor grad lukkede dører, fortsetter hun.

Les også: Regjeringen tvinger fram åtte nye kommuner

– Jeg iverksetter et politisk vedtak

Rådmann Trine Myrvold Wikstrøm ønsker ikke å si noe om hvordan kommunen vil forholde seg til mistillitsforslaget.

– Jeg iverksetter et politisk vedtak som ble fattet i Fet kommune 12. desember 2016. Og utover det har jeg ingen kommentar, sier rådmann Trine Myrvold Wikstrøm til ABC Nyheter.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet som sier de ikke kan se at Minsak.no er brukt til å fremme et mistillitsforslag tidligere.

– Loven sier at innbyggerne kan fremme forslag som gjelder «kommunens virksomhet». Det er kommunestyret selv som tar stilling til om forslaget gjelder «kommunens virksomhet», opplyser departementet til ABC Nyheter.

– Bra for lokaldemokratiet

I forbindelse med at departementet lanserte en mobilversjon av Minsak.no i januar, uttalte kommunal- og moderniseringsminister at det er bra for lokaldemokratiet at det er enkelt for innbyggerne å komme med forslag til kommunen de bor i:

– Det er viktig at innbyggerne blir gitt anledning til å involvere seg i små og store politiske saker i kommunen sin. Og kommunen bør legge til rette for det, sa Sanner i en pressemelding.

Les også: 255 kommuner taper, 171 vinner på Sanners nye inntektssystem

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted i Sandefjord – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10 Geléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47 86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 Har gjort oppsiktsvekkende funn hos døde mennesker17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket
Siste nytt
12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted i Sandefjord – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02PolitikkFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05VerdenFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Norge352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10NorgeGeléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47Verden86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51NorgeStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenHar gjort oppsiktsvekkende funn hos døde mennesker17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus