Innbyggere fremmer mistillitsforslag mot rådmannen på MinSak.no

<p>De to innbyggerne Daniel Mohn-Reinaas og Møyfrid Aandstad, som begge er berørt av at Fet kommune i desember besluttet å legge ned barnehageplasser i Garderåsen barnehage, står bak et mistillitsforslag mot rådmannen i kommunen. De har brukt nettsiden Minsak.no til å fremme forslaget. Foto: Privat</p>
De to innbyggerne Daniel Mohn-Reinaas og Møyfrid Aandstad, som begge er berørt av at Fet kommune i desember besluttet å legge ned barnehageplasser i Garderåsen barnehage, står bak et mistillitsforslag mot rådmannen i kommunen. De har brukt nettsiden Minsak.no til å fremme forslaget. Foto: Privat

– Det er vår måte som innbyggere å si at dette ikke er en grei måte å behandle oss på, sier Daniel Mohn-Reinaas og Møyfrid Aandstad i Fet kommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om Minsak.no:

Nettsiden Minsak.no ble opprettet i januar 2013.

Det har blitt fremmet cirka 1000 saker via Minsak.no siden starten.

Samler man nok underskrifter til en sak man har fremmet, kan man kreve at saken blir behandlet. Man må samle underskrifter fra minst to prosent av innbyggerne, eller minimum 300 underskrifter dersom kommunen har mer enn 15000 innbyggere. I fylkeskommunen er det nok med underskrifter fra 500 av innbyggerne i fylket.

Fremmer man saker som allerede er behandlet av kommunestyret (eller fylkestinget) i løpet av valgperiode eller saker med samme innhold som et tidligere innbyggerforslag, kan man ikke kreve at de blir behandlet. Kommunestyret eller fylkestinget kan likevel velge å behandle en slik sak.

Siden opprettelsen i 2013 har det blitt sendt inn om lag 250 saker til kommunene.

De fem kommunene som har mottatt flest innbyggerforslag siden 2013 er:

  • Oslo: 48 saker sendt inn per 10. februar 2017
  • Bergen: 23 saker sendt inn
  • Bærum: 8 saker sendt inn
  • Stavanger: 7 saker sendt inn
  • Lørenskog: 7 saker sendt inn

De fem fylkeskommunene som har mottatt flest innbyggerforslag siden 2013 er:

  • Sogn og Fjordane
  • Akershus
  • Hordaland
  • Nordland
  • Troms

Departementet har ikke statistikk på hva slags type saker folk fremmer eller hvor stor andel som har klart å samle nok underskrifter.

Kilder: Minsak.no og Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Via nettsiden Minsak.no kan innbyggere foreslå saker som de mener vil gjøre kommunen eller fylkeskommunen de bor i bedre.

Siden nettsiden ble opprettet i januar 2013 har det blitt fremmet cirka 1000 saker gjennom Minsak.no, opplyser Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som drifter siden, til ABC Nyheter.

Dersom man foreslår en sak og samler nok underskrifter, kan man kreve at saken blir behandlet. (Se faktaboks.)

I Fet kommune i Akershus har vedtaket om å legge ned 48 plasser i Garderåsen barnehage blitt en betent sak, som har resultert i at to saker har blitt fremmet på Minsak.no.

I begynnelsen av februar fremmet en innbygger forslag om å få saken om nedleggelse av barnehageplasser behandlet på nytt. Saken fikk på kort tid langt over det krevde antallet underskrifter.

Onsdag ble Minsak.no brukt til å fremme mistillitsforslag mot rådmannen i Fet kommune på bakgrunn av håndteringen av saken. Forslaget er skrevet av de to innbyggerne Daniel Mohn-Reinaas og Møyfrid Aandstad.

Torsdag morgen hadde forslaget fått flere signaturer enn det som kreves for at kommunestyret skal behandle saken.

Les også: Hver tredje nordmann får en ny kommune

– Tar ikke hensyn til barnas beste

Mohn-Reinaas er selv direkte berørt av det politiske vedtaket, som betyr at hans barn mister barnehageplassen i Garderåsen barnehage og må flytte til en annen barnehage mye lengre unna. Men mistillitsforslaget fremmes på grunn av hvordan prosessen har vært gjennomført, forklarer han til ABC Nyheter.

– Vi forstår at administrasjonens oppgave er å gjennomføre et politisk vedtak. Det vi har vært opptatt av er at det gjøres på en ryddig måte som oppfattes rettferdig og gjennomtenkt for alle berørte. Men her har administrasjonen anført av rådmann Trine Myrvold Wikstrøm og kommunalsjef Stein Røssaak trumfet gjennom noe som på ingen måte tar hensyn til barnas beste, sier Mohn-Reinaas til ABC Nyheter.

«Resultatet av prosessen er at 23 barn, tilfeldig trukket ut i en loddtrekning, blir tvangsflyttet fra Garderåsen barnehage til Fet Arena. 7 av barna er de eneste fra sin avdeling eller årskull. De må alle flytte fra gode venner, trygge voksne og vante omgivelser til noe nytt, kanskje helt alene. 6 av barna er førskolebarn som har gledet seg til det siste året ved Garderåsen barnehage sammen med de 20 andre barna som skal begynne på Garderåsen skole. Dette får de ikke oppleve, men blir i stedet flyttet til en barnehage som ligger i en annen skolekrets» , skriver Mohn-Reinaas og Aandstad på Minsak.no.

Les også: Slagsvold Vedum: – Tvang er udemokratisk

– Siste mulighet til å påvirke

Mohn-Reinaas forklarer at de ser på Minsak.no som en siste mulighet til å uttrykke at de ikke aksepterer kommunens håndtering av saken.

– Nå har vi forsøkt alle andre tenkelige måter å påvirke, alt fra samarbeid og forslag til formelle klager uten å møte noe annet enn arroganse. Når FAU etter møter med administrasjonen ser seg nødt til å skrive at de ikke har tillit til prosessen og ikke kan stille seg bak gjennomføringen, sier vel det sitt. Da føler vi at å fremme et mistillitsforslag som kommunestyret må ta stilling til, er det eneste kortet vi har igjen å spille. Det er vår måte som innbyggere å si at dette ikke er en grei måte å behandle oss på.

Han får støtte fra Møyfrid Aandstad som har to barn i Garderåsen barnehage. Hennes barn får beholde plassen i barnehagen, men blir likevel berørt av vedtaket, forklarer hun.

– Selv om vi er blant de «heldige» så rykkes barna opp av barnegruppen de er kjent med, og noen av mine barns beste venner har mistet plassen sin, sier Aandstad til ABC Nyheter.

– Det kan virket voldsomt og ekstremt å fremme et mistillitsforslag på denne måten, men vi ser som en siste mulighet til å nå frem med vårt syn. Det har vært en kort og lite involverende prosess. Vi har forsøkt i alle kanaler å nå frem med forslag og bidrag, vi har bedt om samtaler og kommet med konkrete innspill, men vi møter i stor grad lukkede dører, fortsetter hun.

Les også: Regjeringen tvinger fram åtte nye kommuner

– Jeg iverksetter et politisk vedtak

Rådmann Trine Myrvold Wikstrøm ønsker ikke å si noe om hvordan kommunen vil forholde seg til mistillitsforslaget.

– Jeg iverksetter et politisk vedtak som ble fattet i Fet kommune 12. desember 2016. Og utover det har jeg ingen kommentar, sier rådmann Trine Myrvold Wikstrøm til ABC Nyheter.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet som sier de ikke kan se at Minsak.no er brukt til å fremme et mistillitsforslag tidligere.

– Loven sier at innbyggerne kan fremme forslag som gjelder «kommunens virksomhet». Det er kommunestyret selv som tar stilling til om forslaget gjelder «kommunens virksomhet», opplyser departementet til ABC Nyheter.

– Bra for lokaldemokratiet

I forbindelse med at departementet lanserte en mobilversjon av Minsak.no i januar, uttalte kommunal- og moderniseringsminister at det er bra for lokaldemokratiet at det er enkelt for innbyggerne å komme med forslag til kommunen de bor i:

– Det er viktig at innbyggerne blir gitt anledning til å involvere seg i små og store politiske saker i kommunen sin. Og kommunen bør legge til rette for det, sa Sanner i en pressemelding.

Les også: 255 kommuner taper, 171 vinner på Sanners nye inntektssystem

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus