Riksrevisoren: Regjeringen prøvde å stanse kritikk av terrorarbeid

- De kom med et nytt utkast som ville forandret Riksrevisjonens konklusjoner. Det er ikke akseptabelt, sier riksrevisor Per-Kristian Foss. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
- De kom med et nytt utkast som ville forandret Riksrevisjonens konklusjoner. Det er ikke akseptabelt, sier riksrevisor Per-Kristian Foss. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsdepartementet forsøkte ifølge VG å få Riksrevisjonen til å endre konklusjonene i en rapport som kommer med kritikk av arbeidet etter 22. juli-terroren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skjedde ifølge riksrevisor Per-Kristian Foss like før helgen.

– De kom med et nytt utkast som ville forandret Riksrevisjonens konklusjoner. Det er ikke akseptabelt, sier han til VG.

– Vi kan ikke la våre konklusjoner sensureres, dempes eller forandres. Vi står fast på våre opprinnelige konklusjoner, fortsetter han.

«Svært alvorlig»

I oktober i fjor kom Riksrevisjonen med kritikk av regjeringens arbeid med å forbedre samarbeidet mellom politiet og Forsvaret. Dette omtales i et dokument sendt til Stortinget som "svært alvorlig", som er den kraftigste kritikken som kan komme fra Riksrevisjonen.

Den fullstendige rapporten er gradert. Riksrevisjonen har på spørsmål fra Stortinget laget et sammendrag som kan offentliggjøres, noe Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet ifølge VG nekter å gjøre.

– De skriver at det kan medføre skadefølger, men er ikke særlig presise på hvilke deler de snakker om. Det er veldig uklart for meg hva de legger i disse vurderingene, sier riksrevisoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kritikken er godt kjent

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har gitt en felles uttalelse til VG.

– Riksrevisjonens funn og kritikk er godt kjent gjennom det ugraderte sammendraget i Dok. nr. 1 (2016-17). Vi tar denne kritikken svært alvorlig, og det er iverksatt flere tiltak for å bedre objektsikkerheten. Det har vi redegjort for i våre offentlige svarbrev. Vi vil redegjøre nærmere for oppfølgingen i forbindelse med Stortingets høring, skriver de.