Norges forhold til SyriaSøreide: – Kampen mot IS omfattes ikke av våpenhvileavtalen
Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) vil ikke svare på om norskstøttede opprørstyrker i Syria støtter våpenhvilen. Men er fast bestemt på at Norges bidrag ikke omfattes av våpenhvilen.
Torsdag starter etter planen nye FN-ledede fredsforhandlinger i Genève.
Representanter for regimet og opposisjonen i Syria skal gjøre et nytt forsøk på å få slutt på den blodige krigen som har vart i seks år.
Regimet og opprørerne ble i fjor enige om en våpenhvile i Qabun, men volden har igjen økt den siste tiden.
Les også: Navarsete ber om mer åpenhet rundt Norges kamp mot IS
– Kampen mot IS er ikke en del av våpenhvilen
Fra mai i 2016 har rundt 60 norske soldater trent syriske opprørsgrupper i grenseområdet mellom Jordan, Irak og Syria, som en del av operasjonen Inherent Resolve i kampen mot terrororganisasjonen IS.
Våpenhvilen Tyrkia og Russland forhandlet frem før jul inkluder ikke alle opprørsgruppene i landet.
I januar nektet Utenriksdepartementet å avklare om opprørsgruppene Norge støtter militært i Syria var delaktig i våpenhvilen eller ikke.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenI et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H), tar medlem av Utenriks- og forsvarkomiteen på Stortinget, Liv Signe Navarsete (Sp), igjen opp problemstillingen.
Forsvarsministeren svar er tåkete, og avklarer ikke om opprørsgruppene støtter våpenhvileavtalen.
– Norge er ikke en part i den interne konflikten mellom Assad-regimet og opposisjonen. Koalisjonens innsats er rettet mot ISIL. Det er en forutsetning at styrkene som mottar norsk støtte bekjemper ISIL, skriver Eriksen Søreide og fortsetter:
– Våre partnere tar således del i kampen mot ISIL, og denne omfattes ikke av våpenhvileavtalen og de politiske forhandlingene.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenABC Nyheter spurte departementet tirsdag om svaret betyr at «gruppene Norge støtter ikke er en del av våpenhvilen».
– Vi støtter et hvert tiltak som kan bidra til å løse konflikten i Syria. Våpenstillstandsavtalen er skjør, men blir i hovedsak overholdt. En forutsetning for vår og koalisjonens trening, rådgivning og støtte til lokale syriske grupper er at deres innsats er rettet mot bekjempelse av ISIL. Kampen mot ISIL omfattes ikke av våpenhvileavtalen, og aktiviteten er derfor ikke i konflikt med de politiske initiativene for en fredsløsning, skriver pressevakten i Forsvarsdepartementet og legger til:
Artikkelen fortsetter under annonsen– Av hensyn til operasjonssikkerheten og koalisjonens mediestrategi kommenterer vi ikke grupper eller allianser som bekjemper ISIL ytterligere.
Forsvarsdepartementet ønsker altså ikke å å bekrefte om opprørsgruppene er en del av våpenhvilen.
Navarsete er bekymret: – Et veldig spesielt type demokrati
Skal bekjempe IS
Norges offisielle mål med støtte til opprørere mot statsmakten i Syria, er at de skal bekjempe IS. Men grensene er kjent for å være flytende og alliansene uvarige i det syriske opprørslandskapet.
Hvilke norske soldater samarbeider med og gir opplæring til krigen i Syria, nekter Forsvarsdepartementet å svare på.
Uvisst hvem Norge trener
I tillegg til spørsmålet om våpenhvile, spør Navarsete forsvarsministeren om hvilke soldater Norge trener til krig.
Eriksen Søreide svarer at hun «av hensyn til sikkerheten til egne styrker kan jeg i dette brevet ikke gi ytterligere detaljer forbundet med denne operasjonen eller annen informasjon av operativ karakter.»
Artikkelen fortsetter under annonsenDet eneste forsvarsministeren vil bekrefte er at det norske styrkebidraget er en del av operasjon Inherent Resolve.
– De bidrar med trening, rådgivning og operativ støtte til lokale syriske grupper som kjemper mot ISIL. Gruppene vi bistår klareres av koalisjonen gjennom en systematisk prosess og vurderes deretter fortløpende av våre egne styrker. Treningen, rådgivningen og støtten vil styrke disse gruppenes evne til å ta tilbake områder som i dag kontrolleres av ISIL. Foruten militære ferdigheter omfatter treningen kunnskap om og forståelse for internasjonale folkerettslige og humanitærrettslige prinsipper, skriver Eriksen Søreide.
Les saken: Brende holder tett om at Norges venner i Syria brøt fredsforhandlingene