Russlands FN-ambassadør er død

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin avbildet tidligere denne måneden. Foto: AP / NTB scanpix
Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin avbildet tidligere denne måneden. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tidligere kolleger sørger over tapet av den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin, som døde brått i New York mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det russiske utenriksdepartementet bekrefter at Tsjurkin døde i New York mandag. De beskriver dødsfallet som "uventet", men har ikke sagt noe om dødsårsaken. Ifølge viseambassadør Vladimir Safronkov fikk Tsjurkin et illebefinnende på jobb og ble fraktet til sykehus.

Russlands president Vladimir Putin sørger over tapet av "en høyt verdsatt diplomat", skriver BBC. Også fra tidligere kolleger i FN strømmer kondolansene til russerne.

– Knust av nyheten om Tsjurkins død. En diplomatisk mester som gjorde alt han kunne for å bygge bro mellom USA og Russland, tvitrer USAs tidligere FN-ambassadør Samantha Power, som har hatt flere skarpe ordvekslinger med Tsjurkin i Sikkerhetsrådet. Hun får støtte fra Storbritannias FN-ambassadør Matthew Rycroft, som omtaler Tsjurkin som "en diplomatisk kjempe".

Frankrikes FN-ambassadør François Delattre sier at det fransk-russiske samarbeidet var tuftet på vennskap og gjensidig respekt, selv om de ikke alltid var enige.

Tsjurkin har vært russisk FN-ambassadør siden 2006 og er FNs sikkerhetsråds lengstsittende medlem. Han ble 64 år gammel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden