Rapport: – Mindreårige asylsøkere selger sex på gata i Norge

<p>– Å bytte seksuelle tjenester blir for noen et alternativ til å begå kriminelle handlinger for å overleve i Norge, mener forfatterne bak en ny rapport.</p>
– Å bytte seksuelle tjenester blir for noen et alternativ til å begå kriminelle handlinger for å overleve i Norge, mener forfatterne bak en ny rapport. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

En ny rapport viser at enslige mindreårige asylsøkere på flukt fortsetter å selge sex etter de er kommet til Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk rapport finansiert av justis- og beredskapdepartementet, kommer det frem at enslige mindreårige asylsøkere selger og bytter seksuelle tjenester etter ankomst til Norge.

Rapporten er skrevet av Pro Sentret som er et nasjonalt kompetansesenter og et hjelpetilbud i Oslo for personer med prostitusjonserfaring.

– Behandles annerledes enn våre egne barn

Pro Sentret har kartlagt hva hjelpeapparatet i Oslo faktisk vet om enslige mindreårige asylsøkeres erfaringer med salg eller bytte av sex.

Bekymringene til de som er i hjelpeapparatet rundt enslige mindreårige «springer ut av fra en oppgitthet over at enslige mindreårige ikke behandles på lik linje som våre barn» heter det i rapporten.

Alle informantene Pro Sentret har snakket med, mistenkte at flere av de unge de hadde vært og er i kontakt med, hadde solgt eller byttet sex under reisen gjennom Europa enten som offer for menneskehandel eller som en måte å overleve på.

Når det gjelder salg eller bytte av sex i Norge eksemplifiseres dette ved de relasjonene de unge enslige har med eldre voksne.

Dette kan være at enslige mindreårige gutter som møter eldre norske kvinner som gir dem nye klær, restaurantbesøk og liknende, ifølge rapporten.

Les også: UDI: – Flere enslige mindreårige har forsøkt å ta sitt eget liv

Leder i Press, Karoline Steen Nylander. Foto: Pressefoto Press
Leder i Press, Karoline Steen Nylander. Foto: Pressefoto Press

– Føler det er bedre enn å leve på norske mottak

Ungdomsorganisasjonen til Redd Barna, Press, mener funnene er et bevis på en asylpolitikk som er «helt uakseptabel».

– Dette er et bevis på at den asylpolitikken som føres direkte kaster ungdommer under 18 år ut på gata for å bytte og selge sex. Dette er helt uakseptabelt og ikke en situasjon noen barn fortjener å være i, sier leder i press, Karoline Steen Nylander, til ABC Nyheter.

Steen Nylander mener det er politikken som fører til at barn blir nødt til å selge sex.

– Disse ungdommene, hovedsaklig gutter, føler at det er bedre å oppsøke sexarbeid enn å leve på norske mottak for enslige asylbarn. Det har blitt et tryggere valg for dem å leve på gata av å selge tjenester, heller enn å bo på en institusjon. Mange av de som bytter eller selger sex har forsvunnet en eller flere ganger fra mottakene, og mange av de som forsvinner begrunner det med at de er redde for å returneres. Vi kan rett og slett ikke ha en politikk som sender barn ut i en prostitusjonslignende hverdag, sier Steen Nylander.

I rapporten kommer det frem at Oslo S er blitt nevnt av ulike informanter som et sted hvor det er blitt observerte at enslige mindreårige er blitt kontaktet av voksenpersoner.

I fjor sommer skrev ABC Nyheter om bekymringen ved Oslo S hvor flere enslige mindreårige forsvant eller ble plukket av voksne.

– Jeg vil ikke tenke på hvilke jobber de nå gjør. Men bare dager etter ankomst ble enslige 12-13-åringer observert på «jobb» under Vaterlandsbrua, sa Anders Ohlson ABC Nyheter i fjor.

Observasjonene som han og andre i den frivillige ad hoc-organisasjonen «Refugees Welcome» gjorde, ble rapportert videre i systemet.

Les saken: Titalls asylbarn plukket opp av ukjente

– Et alternativ til kriminalitet

Det var Aftenposten som først omtalte rapporten.

– Å bytte seksuelle tjenester blir for noen et alternativ til å begå kriminelle handlinger for å overleve i Norge, sier Bjørg Norli, leder ved Pro Sentret, til Aftenposten.

5.300 personer oppga at de var enslige mindreårige da de søkte om beskyttelse i Norge i 2015, ifølge tall fra Utlendingsdirektoratet. 92 prosent av de er gutter.

– Noen av dem fortsetter å bytte sex for å få goder når de kommer til Norge. Noen gjør det for å kunne sende verdier til familien i hjemlandet, andre gjør det for å få omsorg og voksenkontakt mange av dem ikke opplever å få i asylsystemet, sier Norli.

I tillegg har mange av de mindreårige asylsøkerne et lavt kunnskapsnivå om kropp og seksualitet, ifølge Norli.

De ansatte har ofte heller ikke kunnskap nok til å fange opp problematikken, ifølge rapporten.

Les også: Liten kontroll over letingen etter forsvunne asylbarn

Les også: – Flere enslige mindreårige på gatene enn myndighetene vet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden