Helgesen: Riktig å bruke regnskogmidler til hogst

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen må svare for regjeringens bruk av regnskogsmidler.
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen må svare for regjeringens bruk av regnskogsmidler. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske regnskogmillioner kan bli brukt til tømmerhogst i Kongo. Uforsvarlig, mener både miljøorganisasjoner, Venstre og SV. Men regjeringen forsvarer bruken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I begynnelsen av februar sendte Venstre-leder Trine Skei Grande spørsmål til klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) om dette er forsvarlig bruk av regnskogsatsingen.

– Vi har fått signaler om at disse pengene ikke brukes slik de var ment. Vi håper at statsråden har en god forklaring på dette, sier Grande til NTB.

Industriell hogst

Saken dreier seg om Central African Forest Initiative (CAFI), der Norge er blant de største bidragsyterne. CAFI regnes som det viktigste internasjonale initiativet for bevaring av regnskog i Sentral-Afrika. Kongo er verdens nest største regnskogland og får støtte fra CAFI.

Nå har Kongo bedt om nærmere 100 millioner kroner til et program for såkalt bærekraftig skogsdrift.

– Programmet innebærer i praksis subsidiering av og økning i industriell tømmerhogst. Resultatet vil være økte klimagassutslipp, økt risiko for avskoging og andre miljøødeleggelser, skriver Grande i brevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Programmets utviklingseffekt vil dermed være høyst diskutabel, mener Venstre-lederen.

Helgesen var selv i Kongo i fjor høst for å følge opp bruken av regnskogsmidlene. I svaret til Grande erkjenner statsråden at arbeidet er særlig krevende.

Les også: Helgesen: – Noe Trump neppe kan si nei til

Ikke alternativ

– Kongo har et svakt styresett med betydelige korrupsjonsproblemer. Det kreves store investeringer og betydelige reformer for å bekjempe avskogingen, skriver han.

Samtidig avviser Helgesen problemstillingen og understreker at den norske støtten ikke skal gå til å subsidiere hogst, men bidra til mer miljøvennlig hogst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke slik at alternativet til et bærekraftig skogbruk vil være at disse skogene blir stående urørte til evig tid. Avskogingen i Kongo øker raskt, skriver statsråden og viser til økende svedjebruk, trekullproduksjon og illegal, ikke-industriell tømmerhogst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal man lykkes i å ta vare på skogen, må stående skog få en økonomisk verdi, mener Helgesen, som påpeker at mindre enn 1 prosent av midlene fra CAFI går til tiltak som berører kommersiell hogst.

– Det er ikke et alternativ for Norge å si at Kongo ikke bør tillate noen kommersiell høsting av tømmer i sine skoger, slår han fast, men lover samtidig at Norge vil kreve streng kontroll av hogsten.

Les også: Stor klimauro på Stortinget etter Trumps seier

– Hodeløst

SVs miljøtalsmann Heikki Eidsvoll Holmås mener Helgesen stiller hele regnskogsatsingen i vanry.

– I en verden der det er knapt med bistandspenger og svært mange gode miljøprosjekter som trenger støtte, fremstår det å bruke penger på å subsidiere regnskoghogst som fullstendig hodeløst, sier Holmås til NTB.

SV varsler at de snarest ta saken opp i Stortinget og prøve å samle flertall for å stanse hogstsubsidiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også lederen i Regnskogfondet Lars Løvold mener hogststøtte er sterkt kritikkverdig.

– Det er uforståelig at penger som har som mål å bevare regnskogen, brukes til å subsidiere tømmerhogst i regnskogen, sier han.

Hogstforbud brytes

Den norske støtten til CAFI forutsetter at Kongo opprettholder et forbud mot nye hogsttillatelser. Men i det korrupte landet deles det fortsatt ut ulovlige tillatelser i strid med avtalen.

– Det er alvorlig at forbudet brytes, sier lederen for Greenpeace Norge Truls Gulowsen.

Ifølge Greenpeace er det Kongos tidligere miljøvernminister som i all hemmelighet har delt ut de ulovlige tillatelsene. En av dem skal ha blitt gitt like etter at Helgesen besøkte Kongo i fjor høst.

Løvold mener det er uholdbart at det er de frivillige organisasjonene som må avsløre slike lovbrudd.

– Norge og de andre giverlandene må sørge for åpenhet, innsyn og at lovbryterne blir straffeforfulgt, sier Løvold.

Intervju: Helgesen om ulven, døden og Ari Behn