Høyre: Ap feiger ut for å tekkes Sp

Høyres Trond Helleland mener Ap sprer usikkerhet om politireformen.
Høyres Trond Helleland mener Ap sprer usikkerhet om politireformen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Arbeiderpartiet tør ikke ta et oppgjør med reformmotstanden i Senterpartiet, sier Høyre-topp Trond Helleland. Han mener Ap sprer usikkerhet om politireformen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– At Ap vegrer seg for et oppgjør med Senterpartiet dreier seg åpenbart om posisjonering foran valget. Det innebærer at alle reformer er i spill, inkludert de reformene som Arbeiderpartiet selv er en del av, sier Helleland til NTB.

Høyres parlamentariske leder viser blant annet til at Senterpartiet denne uka slo fast at det vil være riktig å gjenåpne lensmannskontorer som legges ned i strid med kommunestyrets vilje og lokale forutsetninger.

Ap åpner for endringer

På spørsmål om Ap er enig med Sp i dette, svarer partiets nestleder og justispolitiske talskvinne Hadia Tajik som følger:

– Hvis erfaringene tilsier at reformen ikke frigjør politikraft der folk bor og der kriminalitet finner sted, er det naturlig å gjøre de endringer som trengs for å nå dette målet.

Tajik understreker at det ikke kan være noen automatikk i at kommuner som klager på nedlagte lensmannskontorer, får gjennomslag.

– Samtidig må reformen følges tett i tiden som kommer, og vi må høste erfaringer, sier hun.

Gjenåpne

Senterpartiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge sa denne uken til NTB at partiet støtter sammenslåinger av lensmannskontorer der to eller flere kommuner går sammen om dette.

– Men det innebærer også at det er rett å gjenåpne lensmannskontorer som har blitt nedlagt i strid med hva kommunestyrene har gått inn for, framholdt hun.

Ifølge beregninger Sp har gjort, vil drøyt 50 kommuner oppleve at lensmannskontorer blir lagt ned i strid med kommunens ønsker. Klinge hevder at det i tillegg er misnøye flere steder fordi forutsetningene som knyttes til kommunestyrets positive vedtak, ikke er fulgt opp.

– Stå ved avtalen

Senterpartiet har fremmet et representantforslag for Stortinget om at politireformen bør opp til ny behandling. Justiskomiteen skal avgi innstilling til forslaget innen 7. mars.

– Jeg forutsetter at Arbeiderpartiet står ved avtalen, slutter opp om politireformen og stemmer imot dette forslaget. Faglige vurderinger må være førende, men det er jo ikke rart at det er lokal motstand mange steder, sier Helleland.

Han er selv fra Ål i Hallingdal, som vil miste sitt lensmannskontor.

– Det er jo ikke populært, men det er lang tradisjon for samarbeid over kommunegrensene i Hallingdal, sier Høyre-toppen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden