Ingen over 40 i SVs nye ledelse

Kirsti Bergstø er innstilt som ny nestleder i SV etter Oddny Miljeteig. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Kirsti Bergstø er innstilt som ny nestleder i SV etter Oddny Miljeteig. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når 62 år gamle Oddny Miljeteig trer tilbake som nestleder på SV-landsmøtet i mars, vil ingen i partiets ledelse være over 40 år. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljeteig ble SV-nestleder så sent som i 2015. Hun har de siste årene gjennomgått kreftbehandling og gjorde kjent tidligere denne måneden at formen ennå ikke er god nok til en lang og intens valgkamp.

Valgkomiteen i SV innstilte fredag stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (35) som Miljeteigs etterfølger. Audun Lysbakken (39) og Snorre Valen (32) er innstilt gjenvalgt som partileder og nestleder.

Ingen over 40

Dagens partisekretær Kari Elisabeth Kaski topper SVs stortingsliste fra Oslo. Kampen om å overta jobben hennes står nå mellom de to tidligere SU-lederne Audun Herning (36) og Andreas C. Halse (30).

– Det er to svært gode kandidater til å bli partisekretær. På dette punktet legger valgkomiteen fram en delt innstilling og overlater til landsmøtet å foreta det endelige valget, sier valgkomiteens leder Bård Vegar Solhjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

29 år gamle Kaski var nevnt blant kandidatene til nestledervervet, men innstilles i stedet som medlem av arbeidsutvalget. I så fall blir hun den femte i partiets ledelse, som på landsmøtet i mars ikke vil telle en eneste person over 40.

Nærmest er partileder Audun Lysbakken, som når milepælen et par uker etter valgdagen i september.

Kvinnekritikk

– Vi har de yngste velgerne og den yngste ledelsen. Det er snakk om en svært dyktig og talentfull generasjon i SV som også er veldig erfaren. De har vært med lenge, sier Solhjell.

Avtroppende kvinnepolitisk leder Marthe Hammer er kritisk til innstillingen og mener valgkomiteen har gjort en slett jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et flertall bestående av tre hvite menn under 40 år på topp i partiet representerer ikke bredden som SV som feministisk parti består av, sier hun.

Solhjell avviser kritikken og viser til at seks av ti i innstillingen til nytt sentralstyre er kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kjønnsfordelingen vil være jevn i våre styrende organer, sier han.

Gikk av som statssekretær

Kirsti Bergstø er fra Nesseby i Finnmark. Hun er tidligere SU-leder og sitter i dag i Stortingets arbeids- og sosialkomité. Bergstø var statssekretær da Audun Lysbakken var barne-, likestillings- og inkluderingsminister, men gikk av som følge av kontroversene rundt bevilgningene til Jenteforsvaret i 2012.

– Kirsti Bergstø er en dyktig politiker som har markert seg på Stortinget, og til sammen får vi nå en veldig god ledertrio for SV, sier leder i valgkomiteen Bård Vegar Solhjell.

Bergstø har tidligere jobbet med mennesker med utviklingshemming, i Nav og ved krisesenter for voldsutsatte.