Skei Grande: – Ikke nytt at enkelte statsråder ikke viser respekt for kunnskap

<p>Trine Skei Grande og partiet har gjort det klart at de bryter samarbeidet med Frp etter valget.</p>
Trine Skei Grande og partiet har gjort det klart at de bryter samarbeidet med Frp etter valget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Venstre-leder Trine Skei Grande reagerer sterkt på at regjeringen blankt avviser anbefalinger fra forskere. Regjeringens andre samarbeidsparti, KrF, mener regjeringen er på «ville veier».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre reagerer sterkt etter at regjeringen tirsdag blankt avviste sentrale anbefalinger i en bestilt rapport.

– Det er dessverre ikke noe nytt at enkelte statsråder i denne regjeringen ikke viser respekt for kunnskap og forskning, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til ABC Nyheter.

– Det er en ting at regjeringen nekter å høre på KrF. Men når regjeringen også velger å lukke øynene for tydelige anbefalinger fra fagfolk og forskere, er de på ville veier, sier KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir S. Toskedal.

Dette er saken: Regjeringen nekter å følge forskeres råd om forsvinninger

I rapporten som er bestilt fra justis- og beredskapdepartementet tar forskerne til orde for å fjerne bruken av midlertidig opphold og la barnevernet ta over ansvaret for alle enslige, mindreårige asylsøkere under 18 år.

Samarbeidspartiene har lenge vært motstandere av midlertidig opphold og mener regjeringen nå må lytte til forskerne.

Skei Grande:– Direkte skadelig for integreringen

– Midlertidig opphold for barn skaper usikkerhet og er direkte skadelig for integreringen. Derfor vil vi advare både regjeringen og Arbeiderpartiet mot denne praksisen. Vi vet at denne innstrammingen overfor barn ble innført av Stoltenberg-regjeringen og håper Arbeiderpartiet har endret syn siden den gang slik at vi unngår at regjeringen og Arbeiderpartiet nok en gang finner sammen om et tiltak som rammer både barn og integreringen, sier Skei Grande.

I Venstres program for inneværende periode går partiet inn for at barnevernstjenesten må overta omsorgansvaret for enslige, mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år.

De har ikke fått gjennomslag for ønsket i inneværende regjeringsperiode. For to uker siden gjorde Venstre-ledelsen det klart at de ikke vil fortsette samarbeidet med Frp.

Les saken: Venstre avstår fra videre samarbeid med Frp

Toskedal: – La hensynet til barna gå foran

Anbefalingen fra forskerne om å fjerne bruken av midlertidig opphold for enslige, mindreårige asylsøkere, er det samme forslaget KrF stilte i 2016 i forbindelse med asylinnstramningene.

Geir Sigbjørn Toskedal. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Geir Sigbjørn Toskedal. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– KrF har flere ganger foreslått å fjerne midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere. Forskning viser at den utryggheten og usikkerheten manglende avklaring om framtiden skaper, går ut over den psykiske helsen til disse barna. Dessuten er midlertidig opphold en viktig grunn til at barn forsvinner fra mottakene. Noen havner på drift i Europa, og faren er at mange utsettes for menneskehandel eller fanges opp av kriminelle nettverk, sier Geir S. Toskedal til ABC Nyheter.

Han ber regjeringen la hensynet til barna gå foran ønsket om å være «strengest i klassen».

– KrF mener at barn skal behandles som barn, uansett hvor de kommer fra. Menneskeverd skal ikke graderes eller «geografiseres». Derfor bør barnevernet ha ansvar for alle barn, sier stortingsrepresentanten som mener regjeringens argumentasjon ikke henger på greip:

– Regjeringen argumenterer med at de innfører midlertidighet for å få færre barn til å legge ut på flukt, men det er ikke noe forskningsbasert grunnlag for å hevde at innføring av midlertidighet gjør at færre barn legger ut på flukt.

SV ber Erna svare

SV og Karin Andersen reagerte også sterkt onsdag etter å ha lest saken. Andersen mener statsminister Erna Solberg må på banen, og vil ta saken til Stortinget.

– Nå må Erna Solberg svare på om hun bryr seg like lite om fakta som Listhaug, og ikke anerkjenner at disse barna har selvstendige rettigheter i kraft av å være barn. Det er rettigheter vi ikke kan sette tilside av partitaktiske hensyn, sier Andersen til ABC Nyheter.

Les saken: – Regjeringen bryr seg verken om fakta eller forskning

Personvernpolicy