Politiet sendte ut færre med tvang

<p>En tjenestemann i operativt team hos Politiets utlendingsenhet bærer en bag med klær tilhørende en kvinne som skal sendes ut av landet. Hver dag blir et stort antall asylsøkere som ikke får opphold av ulike grunner, fraktet ut av landet. Kvinnen som bagen tilhører ble sendt tilbake til Tyskland hvor hun først ble registrert som asylsøker.</p>
En tjenestemann i operativt team hos Politiets utlendingsenhet bærer en bag med klær tilhørende en kvinne som skal sendes ut av landet. Hver dag blir et stort antall asylsøkere som ikke får opphold av ulike grunner, fraktet ut av landet. Kvinnen som bagen tilhører ble sendt tilbake til Tyskland hvor hun først ble registrert som asylsøker. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Politiets utlendingsenhet (PU) uttransporterte 429 personer i januar 2017. Det er 180 færre enn i januar året før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gjennomsnitt ble 14 personer sendt ut av Norge ufrivillig hver dag i januar – til sammen 429 personer. I januar i fjor ble 609 personer tvangsutsendt. Det tilsvarer en nedgang på 29 prosent fra januar i fjor til januar i år.

Politiet forklarer nedgangen med at det kom mange asylsøkere til Norge høsten 2015.

– I januar 2016 ble det derfor gjennomført flere Dublin-returer, hvorav tre firedeler ble returnert til Tyskland, Italia og Hellas, opplyser PU.

Av de 159 straffede utlendingene som ble tvangsutsendt i januar i år, hadde én av fem statsborgerskap fra Romania, 11 prosent var polakker, mens 9 prosent var litauere.

Flest ble tvangsutsendt til Sverige (54 personer), fulgt av Italia (42) og Afghanistan (34), Romania (33) og Polen (33). Til sammen 17 av de utsendte var mindreårige, men 14 av dem ble sendt ut sammen med familien. De tre siste ble sendt til et annet europeisk land, som følge av Dublin-avtalen, der det fremgår at asylsøknaden skal behandles i det landet asylsøkeren først kom til.

Totalt i fjor ble 8.078 personer tvangsutsendt fra Norge. 2.268 av disse var straffede. Det er Politiets utlendingsenhet som har det nasjonale ansvaret for tvangsmessig uttransportering av personer som ikke har lovlig opphold i Norge.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har ansvaret for assistert retur, tidligere kalt frivillig retur, som ikke er med i disse tallene.

Les også: Rapport til regjeringen: – Gi asylbarna permanent opphold

UDI må beklage selvskryt

Listhaug vil bosette barn med midlertidig opphold

UDI: – Flere enslige mindreårige har forsøkt å ta sitt eget liv

Personvernpolicy