USA signaliserer at tostatsløsningen i Midtøsten kan droppes

<p>Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal onsdag besøke Donald Trump i Det hvite hus.</p>
Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal onsdag besøke Donald Trump i Det hvite hus.

En kilde i Det hvite hus antyder at USA kan gå bort fra tostatsløsningen for Israel og Palestina, et prinsipp som har preget amerikansk politikk i flere tiår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En tostatsløsning som ikke fører til fred, er ikke et mål noen ønsker å oppnå, sa kilden i et møte med pressefolk tirsdag.

Heretter vil ikke USA lenger stille krav til betingelsene for en eventuell fredsavtale mellom Israel og Palestina, hevder kilden, som skal ha en sentral stilling i Det hvite hus. Pressemøtet fant sted dagen før Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal møte president Donald Trump i Washington.

I stedet for å insistere på tostatsløsningen vil USA heretter støtte enhver løsning som partene blir enige om.

–Fred er målet, enten det kommer i form av en tostatsløsning, om det er det partene ønsker, eller noe annet, sier kilden.

UD-ansatte overrasket

Hvis USA går bort fra prinsippet om at palestinerne skal få sin egen stat, vil det være et kraftig brudd med amerikansk Midtøsten-politikk. I flere tiår har USA, i likhet med mange andre land, gått inn for at palestinere og israelere bør ha hver sin stat.

Om Det hvite hus virkelig ønsker å erklære et brudd med dette prinsippet, er imidlertid uklart, ifølge nyhetsbyrået AP. Byrået peker på at kilden, som ikke ønsket å bli navngitt, uttalte seg på et pressemøte som ble arrangert på kort varsel samtidig som Netanyahu spiste middag med USAs utenriksminister Rex Tillerson.

Kilder i USAs utenriksdepartement er overrasket over det som kom fram på pressemøtet i Det hvite hus, ifølge AP. Ansatte i utenriksdepartementet skal ikke ha vært klar over at Donald Trumps regjering planla et historisk brudd med USAs Midtøsten-politikk nå.

Les også: USA nekter Fayyad å bli FN-utsending

– Vanskelig å tolke

Også den svenske statsviteren Anders Persson mener det er utfordrende å tolke signalene fra Det hvite hus. Han peker på at Trump i et intervju nylig kritiserte Israels bosetninger på Vestbredden og ba landet opptre rimelig – signaler som pekte i stikk motsatt retning.

– Spørsmålet er hvem som er den egentlige Trump, sier Persson til nyhetsbyrået TT.

Statsviteren, som er ansatt ved Lunds universitet, mener det er vanskelig å se for seg realistiske alternativer til tostatsløsningen. Netanyahu ønsker absolutt ikke å gjøre palestinerne til israelske statsborgere.

Den palestinske frigjøringsbevegelsen (PLO) reagerer sterkt på uttalelsene til kilden i Det hvite hus.

– Dette er meningsløst. De kan ikke bare si dette uten å ha et alternativ, sier Hanan Ashrawi, som sitter i PLOs sentralstyre.

Les også:

Israel godkjenner over 3.000 nye bosetninger

Kina sender tusenvis av bygningsarbeidere til Israel

Personvernpolicy