USA signaliserer at tostatsløsningen i Midtøsten kan droppes

Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal onsdag besøke Donald Trump i Det hvite hus.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal onsdag besøke Donald Trump i Det hvite hus.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En kilde i Det hvite hus antyder at USA kan gå bort fra tostatsløsningen for Israel og Palestina, et prinsipp som har preget amerikansk politikk i flere tiår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En tostatsløsning som ikke fører til fred, er ikke et mål noen ønsker å oppnå, sa kilden i et møte med pressefolk tirsdag.

Heretter vil ikke USA lenger stille krav til betingelsene for en eventuell fredsavtale mellom Israel og Palestina, hevder kilden, som skal ha en sentral stilling i Det hvite hus. Pressemøtet fant sted dagen før Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal møte president Donald Trump i Washington.

I stedet for å insistere på tostatsløsningen vil USA heretter støtte enhver løsning som partene blir enige om.

–Fred er målet, enten det kommer i form av en tostatsløsning, om det er det partene ønsker, eller noe annet, sier kilden.

UD-ansatte overrasket

Hvis USA går bort fra prinsippet om at palestinerne skal få sin egen stat, vil det være et kraftig brudd med amerikansk Midtøsten-politikk. I flere tiår har USA, i likhet med mange andre land, gått inn for at palestinere og israelere bør ha hver sin stat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om Det hvite hus virkelig ønsker å erklære et brudd med dette prinsippet, er imidlertid uklart, ifølge nyhetsbyrået AP. Byrået peker på at kilden, som ikke ønsket å bli navngitt, uttalte seg på et pressemøte som ble arrangert på kort varsel samtidig som Netanyahu spiste middag med USAs utenriksminister Rex Tillerson.

Kilder i USAs utenriksdepartement er overrasket over det som kom fram på pressemøtet i Det hvite hus, ifølge AP. Ansatte i utenriksdepartementet skal ikke ha vært klar over at Donald Trumps regjering planla et historisk brudd med USAs Midtøsten-politikk nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA nekter Fayyad å bli FN-utsending

– Vanskelig å tolke

Også den svenske statsviteren Anders Persson mener det er utfordrende å tolke signalene fra Det hvite hus. Han peker på at Trump i et intervju nylig kritiserte Israels bosetninger på Vestbredden og ba landet opptre rimelig – signaler som pekte i stikk motsatt retning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spørsmålet er hvem som er den egentlige Trump, sier Persson til nyhetsbyrået TT.

Statsviteren, som er ansatt ved Lunds universitet, mener det er vanskelig å se for seg realistiske alternativer til tostatsløsningen. Netanyahu ønsker absolutt ikke å gjøre palestinerne til israelske statsborgere.

Den palestinske frigjøringsbevegelsen (PLO) reagerer sterkt på uttalelsene til kilden i Det hvite hus.

– Dette er meningsløst. De kan ikke bare si dette uten å ha et alternativ, sier Hanan Ashrawi, som sitter i PLOs sentralstyre.

Les også:

Israel godkjenner over 3.000 nye bosetninger

Kina sender tusenvis av bygningsarbeidere til Israel