Fabian Stang: – Ville ikke satt penger på meg
Mandag blir det klart om det er Michael Tetzschner eller Fabian Stang som sikrer tredjeplassen på Oslo Høyres stortingsliste.
Men dette dreier seg om mer enn duellen mellom de to, ifølge Fabian Stang.
– Det er mer en kamp om å få være med på å vinne valget, sier han til NTB på spørsmål om kampen om tredjeplassen.
– Det er det å vinne valget som er det viktige, fortsetter Stang.
Nominasjonskomiteen foreslo i begynnelsen av januar Ine Eriksen Søreide, Nikolai Astrup og Michael Tetzschner til de tre første plassene. Stang ble innstilt på åttendeplass, men den tidligere Oslo-ordføreren bekreftet tidligere i februar at han stiller til kampvotering mot Tetzschner.
– Det er fordi jeg ble satt på tredjeplass i uravstemningen blant medlemmene. I respekt for dem vil jeg stille, sa Stang til Dagens Næringsliv.
Høyre har i dag seks representanter fra Oslo på Stortinget.
– Ikke lett å utfordre
– Jeg ville ikke satt penger på meg. Det hadde jeg ikke turt. Det er klart at Michael har gjort en kjempejobb i åtte år på Stortinget, så han er ikke lett å utfordre, sier Stang til NTB søndag.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet å ivareta en bredde på lista var også en av årsakene til at valget falt på tredjeplassen for Stang.
Tetzschner sier han ikke vil uttale seg om andres kandidatur.
– Det har vært en uravstemning blant medlemmene, og komiteen vil gi meg fornyet tillit. At man blir utfordret, kan man ikke bli overrasket over, verken generelt eller i dette tilfellet, sa Tetzschner til Dagbladet lørdag.
Les også: Listhaug vil ikke la seg dempe av Fabian Stang
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– En blå tråd
For Tetzschner er det flere grunner til at han ønsker en ny periode på Stortinget.
– Jeg har det engasjementet jeg alltid har hatt, blant annet rundt maktbalansen mellom stat og individ, og jeg er også opptatt av at man ikke begynner å betrakte Oslo som en selvfølgelighet. Oslo og andre byer må ikke svekkes, og heller ikke framstilles som en motsetning til distriktene, sier han til NTB.
Artikkelen fortsetter under annonsenArbeidet til kontroll- og konstitusjonskomiteen, hvor Tetzschner er første nestleder, er også noe han er svært opptatt av. Det samme er spørsmål om overvåking og personvern.
– Respekten for privatlivet har vært en blå tråd gjennom engasjementet mitt, sier han.
Les også: Stang: – Skal ikke holde Listhaug i tøylene
Samarbeid i Oslo
Samarbeidet mellom Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet i Oslo over flere år er noe Stang ønsker å synliggjøre.
– Vi har god tradisjon i Oslo for å ta hensyn til alle de fire partiene, selv om ikke alle sitter i byråd. Vi har klart den balansegangen i Oslo, og det burde være mulig å få til også på riksplan, sier han.
Den tidligere Oslo-ordføreren trekker også fram kollektivtrafikken i hovedstaden som en viktig sak framover. – Jeg vil prøve å være en sterk pådriver for den praktiske gjennomføringen av politikken, sier han.
Artikkelen fortsetter under annonsenLik topp
Søreide, Astrup og Tetzschner sto også på topp for Oslo Høyre før stortingsvalget i 2013.
Stortingsrepresentant Kristin Vinje er vraket fra fjerdeplassen hun har i dag, og skyves ned til sjuendeplass. Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde, som hadde sjuendeplassen for fire år siden, er innstilt på fjerdeplass. Femteplassen gikk til Mudassar Kapur fulgt av Stefan Heggelund på sjette.