Regjeringen myker opp asylbarn-politikken:

Listhaug vil bosette barn med midlertidig opphold

Etter press fra UDI og Barneombudet vil regjeringen bosette enslige mindreårige med midlertidig opphold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev i desember ba Utlendingsdirektoratet (UDI) Listhaug revurdere bestemmelsen fra juni 2014 om at barn med begrenset opphold i Norge ikke skal bosettes i fosterhjem eller i en kommune.

«Dette fremmer ikke god integrering, og kan heller skape grobunn for utfordringer på både individ- og samfunnsnivå», het det i brevet.

Bakgrunn: UDI ber Listhaug revurdere behandlingen av enslige asylbarn

Åpner for bosetting

I desember sa Listhaug til ABC Nyheter at regjeringen ville vurdere å bosette asylbarn med midlertidig opphold.

– Det er en sak vi nå har til behandling i departementet, så den skal vi komme tilbake til, men det er en nedside at de signalene vi sender ut kan bli oppfattet som en liberalisering. På den andre siden er det utfordringer også ved ikke å bosette, sa Listhaug i desember.

Statssekretær Torkil Åmland (Frp), Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Statssekretær Torkil Åmland (Frp), Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Nå bekrefter departementet at de endrer bestemmelsen fra 2014 for en gruppe av asylbarna.

– Justis- og beredskapsdepartementet har gitt Integrerings- og mangfoldsdirektoratet beskjed om at enslige mindreårige med begrenset tillatelse i påvente av dokumentert identitet, kan gis bistand til å bosette seg i en kommune. Bosetting skal iverksettes etter at søknaden om førstegangsfornyelse er innvilget, sier statssekretær Torkil Åmland (FrP) til ABC Nyheter.

Bestemmelsen om begrenset opphold gjelder barn som ikke har krav på beskyttelse (asyl), men i stedet får midlertidig oppholdstillatelse ett år av gangen. Eller en ID-begrenset tillatelse hvor mindreårige får opphold, men tillatelsen må fornyes hvert år til de skaffer dokumentasjon på identiteten.

Listhaug og departementet ønsker å bosette de som får midlertidig opphold i påvente av dokumentert identitet. De som får midlertidig opphold frem til de er 18 år, og etter det skal sendes ut, skal ikke bosettes.

I januar kunne ABC Nyheter avsløre at bruken av midlertidig opphold for enslige mindreårige har eksplodert. Ifølge statssekretæren vil utviklingen nå avta.

– Situasjonen nå er at ankomsttallene er svært lave og at Utlendingsdirektoratet snart har nedarbeidet restansene av eldre asylsøknader for EMA. Med mindre ankomsttallene tar seg opp vil altså omfanget av nye midlertidige tillatelser reduseres. UDI har meldt til departementet at flertallet av denne typen saker vil være ferdigbehandlet i løpet av februar, sier statssekretær Åmland.

Les også: Rekordhøy bruk av midlertidig opphold

Selvmordsforsøk i mottak

Torsdag slo UDI alarm i ABC Nyheter og avslørte at det har vært flere selvmordsforsøk på mottak for enslige mindreårige.

De siste seks månedene har UDI og mottakene sett en negativ utvikling hos de mindreårige som bor på mottakene.

Barneombudet varslet justis- og beredskapsdepartementet om negative konsekvenser av bestemmelsen allerede i mai 2016, og senest i et brev 9. januar i år.

Les også: Avslørt: Den ukjente asylfiaskoen

Les saken: – Flere enslige mindreårige har forsøkt å ta sitt eget liv

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden