Daniel Scavino jr. (41)Slik ble Trumps golfcaddy verdens mektigste tvitrer

SUPERTWITRER: - Jeg tar det personlig enkelte ganger. Det er svært mye av oppspinnet som blir hevdet om ham, han ikke fortjener, sa Donald Trumps direktør for sosiale medier, Daniel Scavino jr. til CNN i fjor sommer. Her med Trumps kommunikasjonssjef Hope Hicks.
SUPERTWITRER: - Jeg tar det personlig enkelte ganger. Det er svært mye av oppspinnet som blir hevdet om ham, han ikke fortjener, sa Donald Trumps direktør for sosiale medier, Daniel Scavino jr. til CNN i fjor sommer. Her med Trumps kommunikasjonssjef Hope Hicks. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som styrer Donald Trumps Facebook- og Twitter-kontoer er en tidligere golfcaddy som hyppig har delt konspirasjonsteorier og det han selv ynder å kalle FAKE NEWS, i sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hvite hus, onsdag morgen . 21 minutter ut i den topphemmelige briefen USAs president hver dag får fra sine etterretningstjenester, publiseres denne tweeten på hans «private» konto, som har 24,3 millioner følgere:

«Min datter Ivanka har blitt behandlet så urettferdig av Nordstrom (et amerikansk luksusvarehus etablert i 1901 med rundt 350 filialer i Nord-Amerika, red. anm). Hun er en fantastisk person, som alltid presser meg til å gjøre de riktige tingene. Grusomt!»

Rett etterpå blir meldingen retweetet – sendt ut på nytt – fra den offisielle kontoen til verdens mektigste mann: @POTUS – USAs 45. president Donald J. Trump:

I skrivende stund er meldingen retweetet 27.000 ganger, «likt» av 139.000 – og sett av millioner verden over.

Ytringen blir også lagt ut som statusoppdatering på Donald Trumps Facebook-side. En av kommentarene som støtter ham, får nær 17.000 «likes»:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordstrom har kategorisk avvist at beslutningen deres er politisk. De droppet kolleksjonen til Trumps datter i sitt sortiment, fordi hun selger for dårlig, sier de. Men den søkkrike presidenten har vendt det døve øret til varehusets argument hjemlet i kapitalismens grunnlov om tilbud og etterspørsel.

Milliardæren som pleide å skrike «you’re fired» i realityserien The Apprentice, lar i stedet Nordstrom smake presidentens vrede.

Faktaboks om Dan Scavino jr. nederst i saken

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjør som Listhaug

NÆRE: Dan Scavino jr. og president Donald J. Trump. Foto: Skjermdump
NÆRE: Dan Scavino jr. og president Donald J. Trump. Foto: Skjermdump

Men sitter presidenten virkelig og taster på Twitter mens CIA og FBI orienterer ham om rikets sikkerhet og trusselbildet i USA og verdens ellers?

Selvsagt ikke. I likhet med vår hjemlige minister Sylvi Listhaug har The Donald delegert aktiviteten på mikrobloggstedet til en ansatt. Han heter Daniel «Dan» Scavino jr., og titulerer seg som Trumps assistent og direktør for sosiale medier i Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ble utnevnt 22. desember, og da Trump ble innsatt en måned senere og overtok @POTUS – presidentens offisielle Twitter-konto, ble det i profilen presisert at kontoen driftes av @Scavino45. Presidentens egne twittermeldinger signeres med –DJT.

Les også: Trump raser etter å ha tapt i ankedomstol

Venner i 25 år

Duoen traff hverandre allerede i 1990, da Scavino var skoleelev og hadde ekstrajobb på en golfbane i New York. Ved en tilfeldighet ble 16-åringen plukket ut til å være caddy for daværende eiendomsmogul Trump.

– En dag kommer du til å jobbe for meg, skal Trump da ha sagt.

IVRIG GOLFER: Her er Donald Trump i sving på Trump International Golf Links utenfor Aberdeen i Skottland i 2011. Der har han satt opp en mur mot naboene... Foto: David Moir / Reuters
IVRIG GOLFER: Her er Donald Trump i sving på Trump International Golf Links utenfor Aberdeen i Skottland i 2011. Der har han satt opp en mur mot naboene... Foto: David Moir / Reuters

Under 20 år og en bachelorgrad i kommunikasjon senere, ble Scavino sjef på golfbanen, som Trump da hadde kjøpt. Han har også jobbet i blant annet Coca Cola og legemiddelgiganten Galderma og for en stiftelse for voldsutsatte barn.

Mangemilliardær Trump ble god venn med sin tidligere golfcaddy. De ble så nære, at Scavino var i sønnen Eric Trumps bryllup i november 2014. Det var der han meldte seg til tjeneste, og sa at han ville «ofre alt» for å bistå Trump i hans presidentkampanje. I februar 2016 ble han nok en gang forfremmet: 40-åringen fikk ansvaret for å lede republikanerens «operasjon sosiale medier».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden har han sjonglert et ukjent antall Twitter-, Facebook- og Instagram-kontoer i Trump-sfæren. Han tvitrer og retvitrer fra «realDonaldTrump» til «POTUS» , legger til lenker og bruker CAPS LOCK i vilden sky.

Les også: Skottene nekter å betale for Trumps golf-mur

Men meldingen som natt til fredag norsk tid sjokkerte verden, ble ikke delt fra Trumps private konto til presidentens offisielle: Hans oppgjør med de tre dommerne som i klartekst sa at hans presidentordre om innreiseforbud for innbygger fra syv land, var grunnlovsstridig.

Hengiven som en sønn

Dan Scavino er dønn lojal mot Trump. Ifølge amerikanske medier er han like hengiven som en sønn overfor en far.

Under valgkampen sa Scavino at han utmerket visste hva som var Trumps budskap fordi «jeg er rundt ham 18 timer i døgnet, og reiser landet rundt med ham». Og det han mente, kommuniserte Trump svært ofte ut til sine tilhengere via Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Scavino fortalte at Trump gjerne dikterte det han ville ha ut til «jentene» på kontoret de gangene han var hjemme i Trump Tower i New York. På reisene rundt i USA, tok Scavino selv diktat fra ham.

Men noe ble retvitret av Trump selv. Flere var ytringer fra folk som kalte seg «Il Duce» – som henspiller på den italienske fascisten og diktatoren Benito Mussolini, og den svært nasjonalistiske grupperingen «Hvitt folkemord».

Det, forklarte Scavino, var fordi Trump ikke sjekket hvem som sto bak Twitter-kontoene – han leste bare ytringen, og lot seg begeistre av det «den vanlige amerikaneren» mente.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også om Stephen Bannon: Trumps aggressive rådgiver

Hillary med David-stjerne

Scavino forsvarer Trump i tynt og tykt, og blir oppriktig indignert og rasende når noen angriper sjefen hans. I fjor sommer utdypet han det i et intervju med CNN – TV-kanalen som nå er på topp tre til Trump-sfærens hatliste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tar det personlig enkelte ganger. Det er svært mye av oppspinnet som blir hevdet om ham, han ikke fortjener… Det gjør meg opprørt, jeg blir virkelig forbannet, fordi jeg bryr meg om mannen og bryr meg om hans familie, sa Scavino.

Scavino innrømmet at det var ham som sto bak en Twitter-post som ble sterkt kritisert to dager før USAs nasjonaldag 4. juli i fjor. Den viser Hillary Clinton på en bakgrunn av dollar og teksten «tidenes mest korrupte kandidat» på en sekskantet stjerne – påfallende lik en jødisk Davidstjerne.

Bildet var hentet fra et anti-semittisk diskusjonsforum som dyrket den hvite rases overlegenhet. Det ble ikke tatt nådig opp. Scavino forsvarte det først med at stjernen var en sheriffstjerne, men la seg så langflat – og påtok seg skylden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Artikkelen fortsetter under annonsen
FØR OG ETTER: Bildet til venstre var hentet fra et anti-semittisk diskusjonsforum som dyrket den hvite rases overlegenhet. Så ble det endret. Foto: Skjermdump
FØR OG ETTER: Bildet til venstre var hentet fra et anti-semittisk diskusjonsforum som dyrket den hvite rases overlegenhet. Så ble det endret. Foto: Skjermdump

– Som sosiale medier-sjef for kampanjen, ønsker jeg ikke å støte noen. Derfor har vi valgt å fjerne bildet, sa 40-åringen.

Les også: Trump: Negative meningsmålinger er falske nyheter

«Michelle Obama er en mann»

Det er ikke bare Trumps sosiale medier-kontoer som hyppig blir oppdatert. Dan Scavino er en ivrig bidragsyter på egen konto. Blant annet har han delt artikler fra steder som utvilsomt farer med FAKE NEWS – et uttrykk Trump-sfæren svært ofte benytter om etablerte medier som ikke hyller ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Scavino delte blant annet en video som hevdet syriske flyktninger i Tyskland demonstrere til støtte for terrorgruppen IS. I realiteten var det en protest mot en nasjonalistgruppe på ytre høyre fløy.

Han har også delt innhold fra nettsteder som forfekter konspirasjonsteorier, og bevisst sprer falske nyheter. Blant dem «InfoWars» , som drives av sterkt høyreorienterte Alex Jones. Han hevder at amerikanske myndigheter står bak 11. september-angrepet og Oklahoma City-bombingen, at Al Quaida-leder Osama Bin Laden var CIA-agent og at Michelle Obama er en mann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han hevder også at myndighetene (Obama-administrasjonen, red. anm) oppmuntrer til homoseksualitet for at folk ikke skal få barn, at vaksiner er en strategi fra myndighetene for sakte å ta folks liv og sterilisere dem.

Om Trump-tilhengerne lar seg skremme? Les kommentarfeltet og døm selv. Her er kvartetten som står nærmest presidenten på innsettelsesdagen.

PS! Aksjekursen til Nordsrom steg med fire prosent på New York-børsen dagen presidenten sutre-tweetet om at de så grusomt hadde fjernet Ivankas kolleksjon fra sortimentet.

Kilder: The Independent, CNN, Ingquisitr.com, heavy.com, LinkedIn, Facebook, Twitter m. fl.

Daniel «Dan» Scavino (41)

  • Direktør for sosiale medier i Det hvite Hus.
  • Ble kjent med Donald J. Trump som 16-åring, da han hadde ekstrajobb på Briar Hall Country Club golfbane i Westchester County, New York. Ble tilfeldig eiendomsmogulens golfcaddy da han sommeren 1990 besøkte banen. Senere kjøpte Trump stedet, og døpte det Trump National Golf Club.
  • Scavino gikk ut fra State University i New York, Plattsburgh i 1998 med en bachelorgrad I kommunikasjon.
  • Etter noen år i Coca Cola Enterprises og legemiddelgiganten Galderma Laboratories dro Scavino tilbake til Trump, først som assisterende direktør ved golfklubben i 2004, tre år senere ble han «executive vice president».
  • - Jeg har alltid vissst at Dan ville drive golfklubben en dag, sa Trump til Golf Magazine, som omtalte Scavino som en av de «mest beundrede drifterne» i 2009.
  • I 2013 sluttet han hos Trump, og ble utviklingsdirektør i en stiftelse for voldsutsatte barn, Joe Torre Safe At Home Foundation , ifølge hans LinkedIn-profil. I april 2015 ble Scavino rådgiver for Trumps presidentkampanje, og februar 2016 direktør for sosiale medier. Han sitter også i styret til The Eric Trump Foundation.