Listhaug fastholder Storskog-enighet med Russland

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) og politisjef Hans Møllebakken på Storskog grensestasjon mellom Norge og Russland.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) og politisjef Hans Møllebakken på Storskog grensestasjon mellom Norge og Russland. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har det siste året bare tatt tilbake to asylsøkere med gyldig opphold. Sylvi Listhaug (Frp) holder likevel fast ved sin oppfatning av en norsk-russisk avtale om retur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sylvi Listhaug møtte i går, torsdag, i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget for å redegjøre for saken bak lukkede dører.

Sentralt står spørsmålet om regjeringen har gitt Stortinget tilstrekkelig og korrekt informasjon om dialogen med Russland om returer av asylsøkere som kom over grensen til Finnmark.

– Norge har har ment, og mener fortsatt, at alle tredjelandsborgere med gyldig oppholdstillatelse eller et visum som ikke er utløpt, er omfattet av avtalen, skriver Listhaug i en epost til ABC Nyheter.

Torsdag kunne ABC Nyheter avdekke tidligere ukjente sider ved prosessen, og at Politiets utlendingsenhet (PU) mente at de to asylsøkerne som russerne hadde tatt i mot, først og fremst var begrunnet med at ulike russiske myndigheter ennå ikke hadde rukket å samordne praksisen på området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Asylfiasko på russergrensa etter 10 måneders ventetid

– Stortinget informert

Listhaug viser også til et møte i Russland på embetsmannsnivå 3. februar i fjor, der det ifølge de norske representantene ble oppnådd enighet og felles forståelse av returer av personer med multivisum.

Et referat eller protokoll fra dette møtet kunne statsråden ikke framvise, og ABC Nyheter har fått avslag på et tidligere krav om innsyn.

– Fra norsk side mente vi at det var en enighet, men i praksis viste det seg vanskelig å returnere personer med multivisum etter det, sier Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra regjeringen var også utenriksminister Børge Brende (H) og justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) til stede under den lukkede høringen.

– Vi har besvart alle spørsmål som Stortinget har hatt. Vi sender den informasjonen til Stortinget som vi mener er korrekt, sier Listhaug til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vurderer redegjørelsen

Opposisjonen ville ikke på stående fot si om redegjørelsen er tilstrekkelig.

– Nå må vi gå grundig gjennom det vi har fått av informasjon og se om vi har fått svar på de spørsmålene vi ønsket å få svar på, sier Arbeiderpartiets Helga Pedersen til NTB.

Blant spørsmålene som skal vurderes, er om det var nødvendig å holde redegjørelsen bak lukkede dører.

Les også: Solberg: «Risikosport» å redegjøre om Storskog

Også SVs Audun Lysbakken og Senterpartiets Marit Arnstad ville vente med å gi sin vurdering av regjeringens redegjørelse og hvorvidt de har fått svarene de ønsker.

– Vi må selvfølgelig sørge for at vi er trygge på at Stortinget får de svarene det skal få, sier Lysbakken.

Partiene vil nå gå gjennom regjeringens redegjørelse hver for seg. Eventuell videre oppfølging kan skje enten gjennom kommunalkomiteen eller kontroll- og konstitusjonskomiteen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Møte i februar

Det tok nesten ti måneder før Norge tok konsekvensen av den russiske holdningen og besluttet å instruere Utlendingsdirektoratet om likevel å realitetsbehandle de om lag 1.300 asylsøknadene.

Både Listhaug og Brende fastholder at det hele tiden har vært den norske regjerings forståelse at personer med multivisum kan returneres til Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge har sin forståelse av tilbaketakelsesavtalen. Den holder vi fast ved. Selv om vi etter en tid ser at det ikke er mulig å returnere i tråd med avtalen, er det jo ikke riktig å gi opp den norske forståelsen av avtalen, sier Brende.

Les også: – Flere enslige mindreårige har forsøkt å ta sitt eget liv

Innvandringsministeren ser det på samme måte:

– Fra norsk side oppfattet vi det slik at det var enighet i møtet om at denne gruppen kunne returneres til Russland, men ikke over Storskog. Disse skulle returneres direkte til Moskva eller St. Petersburg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi oppfattet den russiske stengningen av grensen ved Storskog som et uttrykk for at retur over Storskog var krevende praktisk og logistikkmessig, og ikke som en motvilje mot å ta i mot en gruppe de frem til da hadde akseptert, skriver innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) til ABC Nyheter.

Sylvi Listhaug understreker at andre asylsøkere er blitt returnert til Russland, om lag 330 i tallet. Totalt er 860 av asylsøkerne som kom over Storskog, uttransportert, sier hun.

På spørsmål om Norge har en dialog med russiske myndigheter om nye returer, svarer statsråden at det først og fremst er personer med permanent opphold i Russland som nå er aktuelle for uttransportering.