Amundsen: – Ikke aktuelt å legge ned Politidirektoratet

Frps programkomité, hvor Harald T. Nesvik (t.h.) er nestleder, går enstemmig inn for å legge ned Politidirektoratet.
Frps programkomité, hvor Harald T. Nesvik (t.h.) er nestleder, går enstemmig inn for å legge ned Politidirektoratet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) sier det ikke er aktuell politikk for regjeringen å legge ned Politidirektoratet denne stortingsperioden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor i all verden skulle vi gjøre det? svarte Amundsen på spørsmål fra Trønder-Avisa om nedleggelse av Politidirektoratet (Pod) i et intervju gjort mandag.

Tirsdag sto uttalelsen på trykk, samme dag som Frps programkomité foreslo å legge ned etaten.

– Politidirektoratet løser sentrale oppgaver som er nødvendig for hele politiet, for eksempel IKT-tjenester som understøtter politiet over hele landet. Det er vanskelig å se hvordan dette kan løses på en bedre måte. Derfor er det heller ikke aktuell politikk for regjeringen å legge ned direktoratet denne stortingsperioden, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) til NTB tirsdag kveld.

Tidligere på dagen skrev kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justis- og beredskapsdepartementet i en epost til NTB at statsråden ikke kunne "kommentere en sak som er en intern prosess i Fremskrittspartiet".

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Overføre oppgaver og ressurser

En enstemmig programkomité i Frp foreslår å legge ned Politidirektoratet. Komiteens forslag skal til behandling i landsstyret, som igjen innstiller til partiets landsmøte i mai.

– Som en følge av at vi nå bygger opp større og mer robuste politidistrikter, mener Fremskrittspartiets programkomité at tiden er moden for å bygge ned Politidirektoratet og overføre oppgaver og ressurser til disse distriktene, sa programkomiteens nestleder Harald T. Nesvik til NTB tirsdag.

Nesvik sa videre at det kan bidra til å kanalisere midler på en mer effektiv måte over hele landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politidirektoratet vokser med Frp i regjering

- Oppsiktsvekkende

- Det er oppsiktsvekkende at regjeringspartiet Fremskrittspartiet foreslår å legge ned Politidirektoratet samtidig som det er en Frp-er som er justisminister og har ansvaret for at Politidirektoratet har est ut i ressurser og antall ansatte de siste årene, sier Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik, som er leder for justiskomiteen på Stortinget, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis de mener alvor, kunne de startet med å holde Pod i tøylene, og unngått denne veksten. Det er vanskelig å ta forslaget alvorlig, all den tid de sitter der og lar dette skje fortsetter Tajik.

Dagbladet viste i fjor høst til at Pod fikk mer enn doblet sitt årlige driftsbudsjett fra 125 millioner i 2012 til 275 millioner i 2016. Statsminister Erna Solberg (H) sa mandag at det var en viss vekst i Politidirektoratet, men at det var en "veldig vekst ute i politiet også".

Les også: Senterpartiet vil legge ned Politidirektoratet

- Ingen vedtak

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, sa i fjor at en nedleggelse av Politidirektoratet uten forbehold ville være for voldsomt, men at de mente Pods rolle burde vurderes. Tirsdag sier Bolstad til NTB at de ikke har fattet noe vedtak hvor de går inn for å legge ned Pod, men at det er stemmer innad i forbundet som mener etaten begynner å bli for operativ.

Han understreker at Pod gjør flere viktige oppgaver som må gjøres uansett, men enkelte av oppgavene burde vurderes å legges ut til politidistriktene.

Les også:

Politidirektoratet utvider ledergruppen

Marit Arnstad (Sp): – PODs oppgaver kan overtas av andre

Professor hardt ut mot toppstyrt politi­by­rå­krati