Korrupsjon i Romania:Rumenske demonstranter holder stand

Mer enn 330.000 demonstranter har protestert mot den rumenske regjeringens nøling med å ta kampen mot korrupsjon på alvor de siste dagene. Demonstrasjonene er ventet å fortsette i dag. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Protestene i Romania fortsetter på sjette dagen. Demonstrantene er ikke overbevist om at regjeringen innfrir løftet om å oppheve et omstridt korrupsjonsdekret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Romania

omania er med drøyt 21 millioner innbyggere et av de største landene på Balkan

* Styrt av en sovjetiskstøttet regjering fra 1945 til 1989, da kommunistdiktatoren Nicolae Ceausescu ble styrtet under en folkeoppstand.

* Den økonomiske og sosiale utviklingen har gått treigere i Romania enn i andre tidligere østblokkstater, og landet er fortsatt blant Europas fattigste.

* I 2004 sluttet Romania seg til NATO, og i 2007 ble landet EU-medlem.

* I vinter har landet opplevd de største demonstrasjonene siden kommunismens fall etter at den sosialdemokratiske regjeringen lempet på straffene for korrupsjon.

* Statsminister Sorin Grindeanu har varslet at regjeringen vil oppheve et omstridt dekret som avkriminaliserte enkelte typer korrupsjon.

(Kilder: NTB, Ritzau, BBC)

Romania har denne uka opplevd sine største demonstrasjoner siden Ceausescu-diktaturets fall i 1989. Regjeringen møter hard motstand mot å lempe på korrupsjonslovgivingen. Raseriet ble utløst av et vedtak om å gi straffrihet for «maktmisbruk» opp til ca. 390.000 kroner.

Dekretet skulle tre i kraft 10. februar.

Mellom 200.000 og 300.000 mennesker deltok i demonstrasjonene som ble arrangert i en rekke byer 1. februar. Protestene brøt ut etter at den sosialdemokratiske regjeringen noen timer tidligere vedtok å avkriminaliserte handlinger som tidligere er blitt regnet som korrupsjon.

I hovedstaden Bucuresti kastet enkelte av demonstrantene flasker, brannbomber og steiner mot politiet, som svarte med å avfyre tåregass. Åtte personer ble skadd i sammenstøtene, og fire av dem, to demonstranter og to politibetjenter, er innlagt på sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag skal vi sette rekorder

Etter fem dager med masseprotester så den sosialdemokratiske regjeringen lørdag ut til å gi etter for folkets krav. I en hastig innkalt pressekonferanse lovet statsminister Sorin Grindeanu søndag å oppheve vedtaket som avkriminaliserer enkelte typer korrupsjon.

Men på tross av regjeringens varslede snuoperasjon, ventes det nå nye protester.

– I dag skal vi slå nye rekorder, sier den 40 år gamle elektrikeren Florian, som ikke stoler på at regjeringen vil gjøre som den sier.

Han var blant flere hundre mennesker som søndag formiddag allerede var på plass på Seiersplassen i Bucuresti, som har vært sentrum for masseprotestene denne uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minister går av

Folkemengden var ventet å vokse utover dagen, for flere tusen demonstranter var på vei i busser fra utkanten av hovedstaden.

Lørdag demonstrerte anslagsvis 330.000 mennesker på landsbasis, ifølge rumensk fjernsyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen anklages for å avblåse kampen mot korrupsjon i det fattige EU-landet.

Torsdag gikk handelsminister Florin Jianu av som følge av regjeringens vedtak. På Facebook begrunner han fratredelsen med "etiske grunner". Samme dag varslet president Klaus Iohannis at han vil bringe regjeringens vedtak inn for grunnlovsdomstolen, som eventuelt kan stanse den nye lovgivingen.

Ville hjulpet tiltalt PSD-leder

Det er kun noen uker siden sosialdemokratene var tilbake i regjeringskontorene etter at partiet vant valget 11. desember. For knapt et år siden måtte den forrige sosialdemokratiske regjeringen gå av på grunn av masseprotester.

Kritikere mener at den nye lovgivingen vil tjene Liviu Dragnea, leder for det sosialdemokratiske partiet PSD. Han står nå tiltalt for maktmisbruk som omfatter et beløp på 24.000 euro, tilsvarende 213.000 kroner. Dragnea er allerede dømt til å holde seg unna politiske verv i to år etter at han i fjor ble kjent skyldig i valgfusk.