Regjeringen får holde Storskog-redegjørelse bak lukkede dører

Over 5.500 asylsøkere kom over den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark høsten 2015.
Over 5.500 asylsøkere kom over den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark høsten 2015.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets presidentskap har bestemt at regjeringens redegjørelse om Storskog-dialogen med Russland skal skje bak lukkede dører. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) kalte det "utenrikspolitisk risikosport" å skulle orientere Stortinget åpent om dialogen med Russland om asylstrømmen som kom over Storskog-grensen i Finnmark høsten 2015. Nå har Stortingets presidentskap besluttet å følge statsministerens anbefaling og heller holde en lukket høring i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité (DUUFK).

I et brev til statsministeren datert 24. januar skriver stortingspresident Olemic Thommessen (H) at presidentskapet etter å ha sondert med partiene på Stortinget har kommet til at en lukket høring er mest hensiktsmessig.

Les også: Solberg: «Risikosport» å redegjøre om Storskog

Storskog-rapport viser mangler i asylhåndteringen

Krevde redegjørelse

–Det er vanskelig å gå i rette med regjeringen når den sier en åpen redegjørelse vil kunne være til skade for norske interesser, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Stein Erik Lauvås til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han var blant stortingspolitikerne som før jul krevde en redegjørelse fra innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), etter at Russland benektet at det hadde vært noen enighet om retur av rundt 1.300 asylsøkere med multivisum, slik Listhaug hadde hevdet flere ganger både muntlig og skriftlig.

–At redegjørelsen holdes i Den utvidede utenriks- og forsvarskomité, er ikke det samme som å snakke for Stortinget i plenum. Det er jo kun et fåtall representanter som møter i DUUFK, og det som sies der, er ikke ment for offentligheten, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Opposisjonen vil ha Listhaug-svar om Storskog

Storskog-asylsøker fikk avslag

Tre statsråder

Det er ikke kjent når den lukkede høringen skal skje, men trolig vil både Listhaug (Frp), utenriksminister Børge Brende (H) og justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) stille. I et brev til Stortinget før jul i fjor, påpekte statsministeren at Storskog-problemstillingene berører det konstitusjonelle ansvaret til alle de tre statsrådene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høsten 2015 kom det rundt 5.500 asylsøkere til Storskog i løpet av kort tid. Etter at det ble gjort lovendringer, etablert ny asylinstruks og forhandlet med russerne i fjor, opphørte trafikken nærmest på dagen.

Listhaug har siden februar i fjor hevdet at Norge hadde en enighet med Russland om å sende tilbake asylsøkere med multivisum, noe den russiske ambassaden benektet overfor TV 2 i desember.

Les også: Storskog-asylsøkere får behandlet søknadene i Norge

Deler av grensegjerdet på Storskog må flyttes 1 centimeter