Stoltenberg ber Russland dempe Ukraina-konflikten

NATO-sjef Jens Stoltenberg.
NATO-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO-sjef Jens Stoltenberg ber Russland bruke sin innflytelse til å dempe konflikten som har blusset opp i Øst-Ukraina. 19 mennesker er drept de siste dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ber Russland bruke sin betydelige innflytelse over opprørerne til å få slutt på volden, sa Stoltenberg onsdag.

Han la til at Ukraina nå opplever den mest alvorlige oppblussingen av voldshandlinger på lang tid. Våpenhvilen i landet skal ha blitt brutt over 5.600 ganger i løpet av den siste uka.

Ukrainske regjeringsstyrker og russisk-støttede opprørere har de siste dagene angrepet hverandre med raketter og bombekastere ved byen Avdiivka, nord for opprørernes "hovedstad" Donetsk. Minst 19 mennesker skal ha blitt drept. Tre av dem var ukrainske soldater som ble drept natt til onsdag, ifølge myndighetene i Kiev. Russisk-vennlige opprørere hevder på sin side at fire sivile ble drept i løpet av natten.

I tillegg skal flere titall ha blitt såret i de nye kampene.

Les også: Forsvarssjefen: Russland prøver å undergrave NATO

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et veldig farlig tidspunkt å slutte å lytte til Russland

22.000 uten vann

Kampene de siste fire dagene har ført til at 22.000 mennesker er uten strøm, drikkevann og oppvarming av boliger, ifølge tall fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Temperaturen i området har falt til rundt 20 minusgrader.

Tirsdag oppfordret EU, USA, Russland og Europarådet partene til å legge ned våpnene.

- De intense kampene rundt Avdiivka de siste dagene er et åpenbart brudd på våpenhvilen som er nedfelt i Minsk-avtalen, het det i en uttalelse fra EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minsk-avtalen ble undertegnet i Hviterusslands hovedstad Minsk i februar 2015. Avtalen har blitt brutt gjentatte ganger, men anses fortsatt som det beste håpet for å få på plass en fredelig løsning.

Les også: Jagland: – Alliansen mellom USA og Europa kan ryke

NATO og Russland fortsatt dypt uenige

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge vurderer militært bidrag til Ukraina

Våpenhvile-oppfordring

Oppblussingen av konflikten skjer på et tidspunkt som Ukrainas regjering frykter kan bli et vendepunkt. Regjeringen i Kiev er redd den vil miste støtte fra USA siden president Donald Trump ønsker å bedre forholdet til Russland.

Stoltenberg understreker at NATO fortsatt vil gi Ukraina sterk politisk og praktisk støtte. I en uttalelse fra FNs sikkerhetsråd tirsdag ble partene i Ukraina bedt om umiddelbart å overholde våpenhvilen i landet.

Ukraina-konflikten er en av de blodigste konfliktene i Europa siden krigene på Balkan på 1990-tallet. Nesten 10.000 mennesker - rundt halvparten av dem sivile - har mistet livet i konflikten som startet i grenseområdene øst i Ukraina etter at Ukrainas russiskstøttede leder ble avsatt i februar 2014 og landet begynte å se mer mot Vesten.

Russland avviser at de støtter separatistene og har bare villet innrømme at "frivillige" og soldater på perm har tatt seg inn i krigssonen på eget initiativ.

Les også: Mattis lover støtte til NATO

NUPI-forsker advarer Norge mot NATOs rakettskjold