Regjeringen får ”marsjordre” om å åpne for mer ulvejakt

Et tosifret antall medlemmer i Hedmark Høyre har meldt seg ut i protest mot Vidar Helgesens (H) og regjeringens ulvevedtak. Hedmark fylke står ifølge kritikere av vedtaket i fare for å bli et ulvereservat.
Et tosifret antall medlemmer i Hedmark Høyre har meldt seg ut i protest mot Vidar Helgesens (H) og regjeringens ulvevedtak. Hedmark fylke står ifølge kritikere av vedtaket i fare for å bli et ulvereservat. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsflertallet gir regjeringen ordre om å tolke reglene for ulvejakt på nytt. Miljøministeren får refs for ikke å følge opp Stortingets bestandsmål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre timer med til krass kritikk på grensen til mistillit. Kun de få ulvevennene i Venstre, MDG og SV forsvarte Høyre-statsråden, som dro tilbake til kontoret med beskjed om å lese Natumangfoldsloven på nytt. Helgesens beslutning om å si nei til felling av brorparten av ulvene som lokale rovviltnemnder hadde sagt ja til, skapte heftig debatt i Stortinget tirsdag.

-Når man rokker for mye ved ulveforliket, slik vi mener regjeringen har gjort med sin forståelse av loven, blir det uro. Vi var enige om at konfliktnivået skulle dempes. Der er vi ikke, og det bærer regjeringen et stort ansvar for, sa Hans Olav Syversen (KrF).

Regjeringspartiene Høyre og Frp, så vel som Ap, sluttet seg til kritikken.

-Dette dreier seg om gjennomføringen av det Stortinget har bestemt, og der står noen til stryk, uten tvil, sa Morten Ørsal Johansen (Frp).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helgesens partifelle Gunnar Gundersen mener statsråden har skapt mistillit til rovdyrforvaltningen og lovverket.

Vurderer mistillit

Senterpartiet vurderer mistillit mot statsråden. Parlamentarisk leder Marit Arnstad mener Helgesen langt tidligere burde informert Stortinget om problemene med å oppfylle Stortingets vedtatte bestandsmål.

-Etter en slik oppførsel må en spørre seg om en kan ha tillit til regjeringens evne til å følge opp Stortingets vedtak, fortsatte hun, og la til at regjeringens oppfølging videre vil være avgjørende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire partiene bak ulveforliket i fjor (H, Frp, Ap og KrF) presenterte før debatten det de mener vil være løsningen på striden. Regjeringen har tolket Naturmangfoldsloven for snevert, mener de, og ber Helgesen vurdere reglene på nytt, med frist til 10. mars.

–Det er en frist som har mye nerve i seg også når det gjelder hvilken tillit en skal ha til regjeringens oppfølging av et veldig tydelig stortingsflertall, sier Terje Aasland (Ap)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han levner liten tvil om at han dermed mener Helgesen må åpne for å skyte flere ulv.

-Vi har fått beskjed om å vurdere det rettslige rammeverket på nytt, og det kommer vi til å gjøre, sier Helgesen til NTB.

Statsråden ikke enig

Han avviser anklagene om at han ikke har overholdt opplysningsplikten. Han er heller ikke enig i at grunnlaget for den juridiske vurderingen han alt har fått utført, ved hjelp av lovavdelingen i Justisdepartementet, har vært for snever.

-Nå må vi få litt tid til å se på vedtaket og se hvordan vi tar det videre, sier Helgesen

Ulvens forsvarere på Stortinget er sterkt kritisk til flertallets bestilling og kritikk av Helgesen.

-Det er forunderlig at det er så mange som bruker så sterke ord mot en statsråd som tross alt bare følger loven. Vi skal tross alt styres ved lov, sa Venstres Ola Elvestuen.

Bård Vegar Solhjell i SV mener Stortinget har vært opplyst om dilemmaene, og anklager Høyre og Ap for å ha blitt ”støttegruppe for særinteresser”.