UDI-anslag:51.000 nordmenn kan være omfattet av USAs innreiseforbud

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps innreiseforbud kan omfatte 51.186 norske statsborgere, ifølge anslag Dagbladet har fått fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps innreiseforbud

  • USAs president Donald Trump undertegnet fredag en ordre om omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA.
  • Flyktninger nektes adgang til USA for en periode på 120 dager.
  • Syriske flyktninger stenges ute på ubestemt tid, eller fram til kontrollrutinene er blitt gode nok til at potensielle terrorister ikke kan utnytte svakheter i systemet.
  • Innføring av et generelt innreiseforbud på 90 dager for personer fra sju hovedsakelig muslimske land: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.
  • Forbudet gjelder også reisende som har dobbelt statsborgerskap, hvis et av dem er fra et av de sju landene.
  • Presidentordren omfatter også folk som i dag har arbeidstillatelse i USA.
  • Kun 50.000 flyktninger skal få slippe inn i løpet av budsjettåret. Det er mer enn en halvering av Obamas grense på 110.000.
  • Forsvarsdepartementet og utenriksdepartementet skal planlegge for sikkerhetssoner i Syria som skal gi beskyttelse til syrere som rømmer fra krig.

(Kilde: AP) (©NTB)

Fredag signerte USAs ferske president en forordning som forbyr personer fra Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria innreise i USA, med visse unntak. Ifølge tall Dagbladet har fått fra Utlendingsdirektoratet (UDI) kan antall nordmenn som rammes være over 50.000.

Innreiseforbudet slik det er formulert rammer også nordmenn med dobbelt statsborgerskap, dersom det ene er fra ett av de sju landene blinket ut i presidentordren. Det betyr at en nordmann som også har for eksempel et iransk pass ikke kan reise til USA de neste tre månedene.

Fra fredag i forrige uke og 90 dager fremover vil norske statsborgere som også har statsborgerskap i et av de sju landene hverken få visum eller kunne reise inn i USA, melder Dagbladet. I tillegg er alle flyktninger nektet innreise i 120 dager, mens flyktninger fra Syria er nektet på ubestemt tid. I tillegg er grensene stengt for mange reisende fra de syv landene i minst 90 dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Solberg: Urolig for at Trump-forbud kan gi økt ekstremisme

– Enda flere kan omfattes

Siden 1991 har Norge innvilget statsborgerskap til 51.186 personer UDI mener det er «rimelig å anta ikke har fått eller blitt løst fra sitt originale statsborgerskap». UDI går ifølge Dagbladet ut fra at flertallet av disse omfattes av Trumps forbud.

UDIs datasystemer har kun tall fra og med 1991, så det reelle tallet kan dermed være høyere, skriver avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge må man i utgangspunktet løses fra tidligere statsborgerskap for å bli norsk statsborger. Men det finnes unntaksbestemmelser. For eksempel kan en som har fått innvilget asyl i Norge, ha dobbelt statsborgerskap dersom det av sikkerhetsgrunner er umulig å løses fra det gamle statsborgerskapet. Flere land nekter å godta at man sier fra seg sitt statsborgerskap.

Les også: Trump avfeier kritikken - advares om konsekvenser

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Feil medisin»

Av de 51.186 personene UDI mener kan omfattes av Trumps forbud, er flertallet fra Irak, 20.903. Den nest største gruppen er fra Somalia, 18.366. Norsk-iranere som kan berøres av Trumps innreiseforbud teller 9879, ifølge Dagbladets opplysninger.

Det er ifølge det avisen kjenner til rimelig å anta at de fleste av de over 50.000 bor i Norge.

Statsminister Erna Solberg (H) har omtalt det amerikanske innreiseforbudet som «feil medisin».

–Vi har vært i kontakt med den amerikanske ambassaden for å høre hvordan de har tenkt å praktisere dette, også overfor våre statsborgere. Det er mange med dobbelt statsborgerskap som har jobbopphold eller studieopphold i USA, som blir rammet av dette, sier Solberg til NTB tirsdag.

Tirsdag ettermiddag deltar 34 organisasjoner i en demonstrasjon i Oslo i protest mot den amerikanske beslutningen.

Les også:

Trump allerede kandidat for 2020

Trumps mulige ambassadør til EU skaper kuldegysninger i Brussel

AUF-leder vil nekte Trump innreise til Norge