Høyre vil likevel ikke vurdere flere kvoteflyktninger

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mener Norge har nok med å integrere asylsøkere som allerede har kommet. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mener Norge har nok med å integrere asylsøkere som allerede har kommet. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres Øyvind Halleraker sa på NRKs politisk kvarter mandag at han mente Norge bør vurdere å ta imot flere kvoteflyktninger til Norge når USA og president Donald Trump sier nei. Men Høyre sier også nei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan være mange land som bør ta imot disse flyktningene, og Norge er ett av dem. Vi må se på hvilke muligheter vi har i Norge for å ta imot flere kvoteflyktninger som følge av den nye situasjonen i USA, sa nestleder i utenrikskomiteen Øyvind Halleraker (H) til NRK mandag.

SV-leder Audun Lysbakken kalte dette et «positivt signal» fra regjeringen. Men to timer senere sendte Høyres parlamentariske leder Trond Helleland ut en pressemelding der han understreket at Høyre står ved stortingsforliket om asyl- og flyktningpolitikken og at partiet ikke har planer om å endre på det.

– Høyre har ikke til hensikt å endre dette forliket, presiserer han.

Samtidig understreker han at Norge har plikt og et ansvar for å beskytte mennesker på flukt.

– Norge gjør en stor innsats på dette området både i nærområdene og med dem vi tar til Norge. Dette ansvaret har også USA, sier Helleland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klart nei fra Listhaug

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier et rungende nei til å ta imot flere flyktninger.

– Etter rekordtilstrømmingen med over 31.000 asylsøkere i 2015 har vi mer enn nok med å integrere dem som er kommet til Norge allerede. Vårt land er i verdenstoppen med å bidra både til humanitær bistand i nærområdene og ved å hente ut reelle flyktninger gjennom FN. Det er ikke aktuelt for Frp og regjeringen å øke denne kvoten, sier innvandringsministeren.

– Norge tar et stort ansvar ved å ta imot kvoteflyktninger gjennom FNs høykommissær og i forhold til innbyggertall er Norge et av landene som tar imot flest, påpeker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Polen støtter Trumps innvandringspolitikk

Aps Anniken Huitfeldt, som leder utenrikskomiteen, sier hun ikke vil ta initiativ til at Norge skal ta imot flere kvoteflyktninger:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er nok i utgangspunktet urolig for at Europa skal følge opp dette med å si at vi står klare hvis USA ikke tar sine forpliktelser. Det tror jeg i verste fall kan forsterke Trumps motstand mot å ta imot flyktninger, sier hun.

Norge tar for tiden imot 3.120 kvoteflyktninger årlig gjennom FN-systemet – i tillegg til asylsøkerne som kommer av seg selv. Stortinget har også besluttet at Norge i løpet av i fjor og i år skal ta imot 1.500 asylsøkere som befinner seg i Italia og Hellas som et frivillig bidrag til EUs relokaliseringsprogram.

Frp-Leirstein om Trump: – Fantastisk at han leverer på valgløftene fra dag én

Flyktninger et felles ansvar

Venstre-leder Trine Skei Grande er derimot enig med Halleråker.

– Flyktningene er et felles ansvar – er på lag med Høyre her. Og Arbeiderpartiet er gjenkjennelig i sin ansvarsfraskrivelse, skriver Venstre-lederen på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MDGs Rasmus Hanson påpeker at asyltilstrømningen til Norge har stoppet opp, og at vi derfor kan ta imot flere enn de 8.000 det var enighet om

– Det gjør meg oppgitt å se at Arbeiderpartiet står sammen med Frp om å stenge døra for asylsøkere og flyktninger. Jeg mener vi nå bør gå inn for å løfte antallet kvoteflyktninger vi tar imot fra 8.000 til 10.000, slik MDG har ment hele tiden.

Presidentordren

Fredag undertegnet Donald Trump en ordre der alle flyktninger nektes adgang til USA for 120 dager, og syriske flyktninger stenges ute på ubestemt tid. Han innførte også et generelt innreiseforbud i 90 dager for personer fra sju muslimske land. Samtidig slo Trump fast at 50.000 flyktninger vil bli sluppet inn i USA i løpet av inneværende budsjettår. Under Barack Obama var grensen 110.000 årlig.

Les også: Frykter at Trump-forbud gir økt ekstremisme