Fristen ute for makedonsk regjeringsforhandling

Nikola Gruevski klarte ikke å få med seg koalisjonspartnerne videre. Foto: Boris Grdanoski / AP / NTB scanpix
Nikola Gruevski klarte ikke å få med seg koalisjonspartnerne videre. Foto: Boris Grdanoski / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den makedonske konservative lederen Nikola Gruevski klarte ikke å bli enig med sin tradisjonelle koalisjonspartner om å danne ny regjering. Forhandlingsfristen gikk ut ved midnatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruevskis parti VMRO-DPMNE sendte ut en pressemelding der det tar til orde for nyvalg i landet. Samtidig advarer partiet mot en løsning det ikke selv er en del av.

– Det ble ikke oppnådd noen koalisjonsavtale med DUI (Den albanske demokratiske unionen for integrering). (…) VMRO anser at nyvalg er den modne løsningen for å komme gjennom krisen og prioritere reformer. Enhver annen løsning vil kun føre til nye konflikter (…) i et samfunn som allerede er splittet.

– Trenger mer tid

Tidligere kunngjorde DUI, som er landets største albanske parti, at det ikke var i stand til å komme med en «klar avgjørelse» om å gå i koalisjon med de konservative.

– Vi trenger mer tid og flere argumenter for å kunne ta en avgjørelse som er til nytte for Makedonias folk, sa talsmann Bujar Osmani få minutter før midnatt søndag kveld.

Trakk seg

Gruevski trakk seg i fjor etter ti år ved makten, de fleste av dem med støtte fra DUI. EU forhandlet fram en avtale som førte til at det ble holdt valg i desember. VMRO ble valgets vinner med 51 seter, men trenger fortsatt de ti delegatene fra DUI for å sikre flertall i nasjonalforsamlingen, som har totalt 120 plasser.

Gruevski hadde tre uker på seg til å sikre flertall og håpet å fornye koalisjonen, men DUI-leder Ali Ahmeti stilte to krav. Det ene var at albansk ble anerkjent som offisielt språk i hele Makedonia og ikke bare der den albanske befolkningen er konsentrert. Han krevde også at Gruevski tillot videre etterforskning av en avlyttingsskandale. VMRO har avvist begge kravene.

Personvernpolicy