Røde Kors: – Uakseptable signaler fra Trump

– Meget alvorlig, sier Mads Harlem, leder av folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors, om de siste beslutningene fra USAs nye president, Donald Trump.
– Meget alvorlig, sier Mads Harlem, leder av folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors, om de siste beslutningene fra USAs nye president, Donald Trump. Foto: Olivier Douliery / Pool / EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Røde Kors frykter at USAs utlendingspolitikk kan sende signaler til andre land om at det er greit å ikke gi beskyttelse til mennesker som trenger det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag undertegnet USAs president Donald Trump en presidentordre om omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk. Blant annet settes mottak av flyktninger på vent i 120 dager, fram til nye regler for å vurdere og kontrollere flyktninger er kommet på plass.

– Denne typen uttalelser er alvorlige og noe vi tar avstand fra. Mange personer i verden er på flukt og har behov for beskyttelse. Når USAs president går ut og sier at man ikke vil gi denne beskyttelsen, er det meget alvorlig, sier Mads Harlem, leder av folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors, til NTB.

Les også: Trump med harde flyktningtiltak og omlegging av militæret

– Spiraleffekt

– Dette kan sende signaler til hele verden om at det er greit å ikke gi beskyttelse, fortsetter Harlem, som frykter en spiraleffekt og økt press på områder som allerede har tatt imot mange flyktninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Land som Libanon, Tyrkia og Jordan har allerede tatt inn mange. Det er en grense for hvor mange de kan hjelpe, og derfor må andre land stille opp, sier Harlem.

Les også: – Telefonsamtale mellom Trump og Putin i helgen

Han har også en klar oppfordring til norske myndigheter i møte med politikken til USAs nyinnsatte president.

– Ta til motmæle. Si fra at vi har et felles ansvar for å gi beskyttelse til mennesker på flukt. Den typen signaler den nye presidenten sender ut, er helt uakseptable, og dette må vi stoppe.

Visumstopp

Antall flyktninger som skal slippe inn i USA i løpet av budsjettåret, kuttes til 50.000, mer enn en halvering fra tidligere president Barack Obamas grense på 110.000. Sist budsjettår tok USA imot 84.995 flyktninger, inkludert 12.587 fra Syria.

Les også: Dommedagsklokka nærmere midnatt

I tillegg skal det i 90 dager ikke skrives ut nye visum til borgere fra enkelte land med «terrorbekymringer». Det skal dreie seg om sju hovedsakelig muslimske land: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen. (©NTB)