Sanner bekymret for eldrebølgen i distriktene

Mange flere eldre og færre som bidrar i lokalsamfunnet kan bli framtiden mange steder i landet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Mange flere eldre og færre som bidrar i lokalsamfunnet kan bli framtiden mange steder i landet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall områder i Norge med for få yrkesaktive per pensjonist vil øke i rekordfart de neste 15 årene. Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) kaller utviklingen skremmende og «ikke bærekraftig».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunalministeren skal i februar legge fram stortingsmeldingen om bærekraftige byer og distrikter. Her framgår det hvor raskt utviklingen går, skriver Nationen.

I 2016 var det kun 18 av de 160 områdene departementet opererer med som havnet i såkalt rød kategori, som betyr at det er under 2,5 personer mellom 20 og 66 år per person over 67 år. I 2030 kommer det til å være fem ganger så mange slike områder i rød kategori. Det betyr at over halve Norge vil ha færre enn 2,5 yrkesaktive som skal veie opp for hver pensjonist.

Kommunalminister Jan Tore Sanner Foto: NTB scanpix
Kommunalminister Jan Tore Sanner Foto: NTB scanpix

– Det er et kart som bør få varsellampene til å blinke hos alle som er opptatt av levende lokalsamfunn og sterke distrikter. Det kartet varsler er at særlig distriktskommunene vil oppleve stadig flere av de eldste eldre, og stadig færre i yrkesaktiv alder, sier Sanner.

Kartet viser videre at kun storbyene Oslo og Stavanger/Sandnes i 2030 har mer enn fire yrkesaktive per pensjonist. De små kommunene Leka, Bindal og Loppa kommer verst ut, med bare 1,4 yrkesaktive per pensjonist i 2030.

Les også: – Eldrebølgen sikrer lav boliglånsrente

Svensk eldrebølge frem til 2060

Ekspertgruppe varsler skatt på 65 prosent