Sanner bekymret for eldrebølgen i distriktene

Mange flere eldre og færre som bidrar i lokalsamfunnet kan bli framtiden mange steder i landet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Mange flere eldre og færre som bidrar i lokalsamfunnet kan bli framtiden mange steder i landet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Antall områder i Norge med for få yrkesaktive per pensjonist vil øke i rekordfart de neste 15 årene. Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) kaller utviklingen skremmende og «ikke bærekraftig».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunalministeren skal i februar legge fram stortingsmeldingen om bærekraftige byer og distrikter. Her framgår det hvor raskt utviklingen går, skriver Nationen.

I 2016 var det kun 18 av de 160 områdene departementet opererer med som havnet i såkalt rød kategori, som betyr at det er under 2,5 personer mellom 20 og 66 år per person over 67 år. I 2030 kommer det til å være fem ganger så mange slike områder i rød kategori. Det betyr at over halve Norge vil ha færre enn 2,5 yrkesaktive som skal veie opp for hver pensjonist.

Kommunalminister Jan Tore Sanner Foto: NTB scanpix
Kommunalminister Jan Tore Sanner Foto: NTB scanpix

– Det er et kart som bør få varsellampene til å blinke hos alle som er opptatt av levende lokalsamfunn og sterke distrikter. Det kartet varsler er at særlig distriktskommunene vil oppleve stadig flere av de eldste eldre, og stadig færre i yrkesaktiv alder, sier Sanner.

Kartet viser videre at kun storbyene Oslo og Stavanger/Sandnes i 2030 har mer enn fire yrkesaktive per pensjonist. De små kommunene Leka, Bindal og Loppa kommer verst ut, med bare 1,4 yrkesaktive per pensjonist i 2030.

Les også: – Eldrebølgen sikrer lav boliglånsrente

Svensk eldrebølge frem til 2060

Ekspertgruppe varsler skatt på 65 prosent

Personvernpolicy