Trump ventes å nekte flyktninger adgang til USA

Under en seremoni i sikkerhetsdepartementet onsdag undertegnet Trump en presidentordre som innebærer flere andre tiltak for å begrense innvandringen til USA. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
Under en seremoni i sikkerhetsdepartementet onsdag undertegnet Trump en presidentordre som innebærer flere andre tiltak for å begrense innvandringen til USA. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USAs president Donald Trump ventes torsdag å gi ordre om å nekte syriske flyktninger adgang til landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordren innebærer at døren vil stenges helt for flyktninger fra krigsherjede Syria på ubestemt tid, skriver nyhetsbyrået AP, som viser til et utkast til presidentordren.

Ordren innebærer videre at flyktninger fra alle land blir nektet adgang til USA de neste fire månedene, ifølge utkastet. De fire månedene vil myndighetene bruke på å avklare hvilke land som skal kategoriseres som «lav risiko».

Benekter «muslim-nekt»

Presidentens ventede beslutning betyr trolig også stopp i visumutstedelser i minst 30 dager for personer fra land hvor det hovedsakelig bor muslimer, deriblant Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Trump avviser imidlertid at han ønsker å nekte muslimer innreise.

– Det er ikke et forbud mot innreise for muslimer, men fra land med stor terrorfare. I dag er det lett å komme inn. Fremover vil det bli vanskelig, sier han i et intervju med ABC News.

Den avgåtte Obama-administrasjonen la til rette for at USA skulle ta imot 100.000 flyktninger i år. Den nye administrasjonen ønsker å halvere dette antallet, ifølge AFP.

Vil realisere muren

På spørsmål om han er redd for å provosere muslimer verden over, svarer Trump at det «allerede er mye sinne der ute».

Den nye ordren er ventet dagen etter at presidenten besluttet å begynne byggingen av muren mellom USA og Mexico.

– Fra og med i dag tar USA tilbake kontrollen over sine grenser, uttalte Trump under et besøk hos sikkerhetsdepartementet onsdag.

– Vi kommer til å redde liv på begge sider av grensen, hevdet han.

Trump erklærte at ulovlig innvandring er «en tydelig og gjeldende fare for USAs interesser».

Personvernpolicy