Aps skatteopplegg angripes fra høyre og venstre

Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen mener programkomiteens forslag til skatte- og avgiftsopplegg for neste stortingsperiode har en «gjenkjennelig Ap-profil». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen mener programkomiteens forslag til skatte- og avgiftsopplegg for neste stortingsperiode har en «gjenkjennelig Ap-profil». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Arbeiderpartiets programkomité foreslår å øke skattene med inntil 15 milliarder de neste fire årene, men vil ikke reversere alle regjeringens skattekutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under de åtte årene med rødgrønt styre var mantraet at skattene skulle beholdes på 2004-nivå.

Men siden 2013 har Solberg-regjeringen redusert skattene med 21 milliarder, og Aps ferske programforslag betyr at partiet ikke ser for seg å omgjøre alle kuttene.

– Vi foreslår en moderat økning i skattenivået på inntil 15 milliarder kroner i løpet av fireårsperioden, sier Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen.

Det får SV – Aps mest sannsynlige samarbeidspartner om det skulle bli valgseier – til å reagere.

– Det er nesten uforståelig når Ap kritiserer Høyres usosiale og urettferdige skattekutt i fire år, og så omfavner en tredel av dem, sier SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen til NTB.

– Steg til venstre

Men om SV hadde ønsket seg flere kutt reversert, mener Høyre-nestleder Jan Tore Sanner at Ap beveger seg mot venstre.

– Ap tar med dette et langt skritt til venstre når de vil øke skatteregningen på norske arbeidsplasser med flere milliarder kroner, sier kommunalministeren, som spår en helt ny skattedebatt.

– Tidligere har debatten handlet om formuesskatten, nå vil Ap heve skatten for vanlige folk, sier han.

Både Sanner og Frp-leder Siv Jensen er sterkt kritiske til at Ap ifølge Dagens Næringsliv foreslår å skjerpe formuesskatten med 5 milliarder.

– Vi trenger flere private, norske eiere. Når Ap sender et signal om at de vil skjerpe skatten for norske eiere med 5 milliarder, er det å be om at kapitalen løper ut av landet i stedet for å bli investert i Norge, sier finansministeren.

Hun kaller for øvrig Aps forslag «en knyttneve mot vanlige folk».

– Gjenkjennelig

Programkomiteen vil at Ap skal gå til valg til høsten på et avklart skatte- og avgiftsnivå, slik tilfellet var ved de tre foregående stortingsvalgene. Det er landsmøtet i Ap som har siste ord i saken.

I tillegg til økt formuesskatt varsler Ap 5 milliarder i økte avgifter, hvorav 3 milliarder er klimarelatert, 3 milliarder som følge av skattereformen og 2 milliarder i økt inntektsskatt, ifølge DN.

Marthinsen sier forslaget har en gjenkjennelig Ap-profil.

– Tre av fire vil få om lag uendret eller noe lavere inntektsskatt med vårt opplegg, sier hun.

Det legges ikke opp til å gjeninnføre arveavgiften, fordi denne etter Aps mening i liten grad traff dem med de største formuene.

Arbeid og fordeling

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det foreslåtte skatteopplegget vil legge til rette for arbeid, verdiskaping og rettferdig fordeling, samtidig som det bidrar til å finansiere velferdsstatens fellesskapsløsninger.

– Vi må sørge for bedre samsvar mellom inntekter og utgifter for å kunne opprettholde vår finansielle evne til å løse de oppgavene vi ønsker å løse i fellesskap, sier Støre.

Han mener Ap har større ambisjoner på dette området enn regjeringspartiene Høyre og Frp.

Personvernpolicy