Kina svarer Trump med atomraketter

Kina reagerer på Trumps ordkrig og har plassert ut nye strategiske atomvåpen som kan nå mål i både USA og Europa.
Kina reagerer på Trumps ordkrig og har plassert ut nye strategiske atomvåpen som kan nå mål i både USA og Europa. Foto: Rolex Dela Pena / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Trump trapper opp sin ordkrig har Kina valgt å utplassere sin nye strategiske rakett med atomstridshoder. «USA har ikke vist nok respekt for Kinas militære styrke», skriver regjeringstro avis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke bare Donald Trumps utsagn om Taiwan som irriterer Kina.

Trumps pressetalsmann Sean Spicer ga natt til tirsdag uttrykk for en tøff linje mot Beijing, da han sa at «USA kommer til å sikre at vi forsvarer våre interesser» i Sør-Kinahavet.

– Hvis de øyene faktisk er i internasjonalt farvann og ikke del av Kina, ja, da kommer vi til å sikre at vi forsvarer internasjonale interesser fra å bli tatt over av ett land, sa Spicer ifølge NTB.

Kina gjør krav på hele havområdet, mens fem land og Taiwan også gjør krav på deler av de samme områdene.

Svarer med strategiske atomvåpen

Kina svarte at Tillerson må forberede seg på krigshandlinger hvis landet forsøker å gripe inn i havområdet, hvor Kina har bygget kunstige øyer for å støtte sin militære tilstedeværelse i Sør-Kinahavet.

Les også: – Utviklingen man ser i USA kan bli farlig

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men tirsdag ble det også klart at Kina har utplassert strategiske våpen - DF-41 - med 10-12 atomstridshoder. Og selv om atomrakettene er plassert langs den russiske grensen, har ikke Russland protestert fordi de ikke ser dem som noen trussel.

Dmitry Peskov, talsmann for den russiske presidenten Vladimir Putin, sier bare at «Kina er vår strategiske alliansepartner», ifølge nyhetsbyrået Tass.

De siterer også en militær analytiker, Konstantin Sivkov, som mener rakettene er rettet mot Europa og USA, blant annet fordi disse rakettene skal fly så høyt og langt at de får en blindsone på 3000 kilometer. Det vil igjen utelukke store deler av Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan nå Norge og USA

De strategiske rakettene skal ha en rekkevidde på hele 14.000 kilometer og kan dermed nå store deler av kloden.

I luftlinje er for eksempel avstanden mellom det sentrale Kina og Oslo mindre enn 7000 kilometer, og mellom Kina og USA er det om lag 11.000 kilometer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At rakettene er utplassert ble først meldt i media fra Hong Kong og Taiwan, men sent mandag kveld publiserte Global Times, et underbruk av Folkets Dagblad som partiavisa til det kinesiske kommunistpartiet, en lederartikkel som reelt sett bekreftet opplysningene.

Les også: – Trump er ikke en politiker man ønsker å ryke uklar med

Her slo de fast at «USA har ikke vist nok respekt for Kinas militære styrke» og at Kina måtte ha en strategisk militær trussel som ville tiltvinge dem respekt fra Trumps USA.

Lille julaften hadde samme publikasjon en lederartikkel som tok opp en tweet fra den da påtroppende presidenten i USA, hvor Trump sa at USA måtte utvide sitt atomvåpenarsenal:

Ikke bekymret for reaksjoner

Global Times ga da uttrykk for at Kine ikke trengte like mange atomstridshoder som USA og Russland, men de måtte redefinere sin oppfatning av hva som var «tilstrekkelig».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisen mente også at «Kina er i det geopolitiske sentrum, og det er ingen grunn til å nøle i spørsmålet om avskrekking ved hjelp av atomvåpen».

«Vi må ikke nøle eller bekymre oss om reaksjonene fra Vesten», konkluderte de.

Les også: USA utfordrer Kina om Sør-Kinahavet

Også et annet engelskspråklig kinesisk nettsted for landets militære styrker, har forsøkt å advare USAs nye president og sagt at han «leker med ilden» når han utfordrer ett Kina-politikken med uttalelsene om Taiwan:

«Bejing kan bli tvunget til å ta av seg hanskene», er blant det nettstedet skriver med referanse til Folkets Dagblad.

Slik skal kinesiske media ha presentert sin nye atomrakett: