Flere hundre marsjerte mot Trumps likestillingssyn

<p>KVINNESYN: Flere hundre møtte opp for å ta avstand fra uakseptabel retorikk om kvinner, religion, innvandring og klimautfordringer som kom fram i den amerikanske valgkampen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix</p>
KVINNESYN: Flere hundre møtte opp for å ta avstand fra uakseptabel retorikk om kvinner, religion, innvandring og klimautfordringer som kom fram i den amerikanske valgkampen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere hundre mennesker samlet til marsj i Oslo sentrum lørdag i en markering mot retorikken til president Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En god del hadde iført seg rosa strikkelue, som har fått tilnavnet «pussyhat». De rosa luene er en protest mot Trumps kvinnesyn og ble inspirert av den famøse uttalelsen «grab'em by the pussy».Også i Bergen og Trondheim ble det gjennomført markeringer.

Initiativtaker Brit-Agnes Sværi understreket at marsjen ikke skulle være en anti-Trump-demonstrasjon. Det var heller en anledning til å si hvilke verdier man ønsker mer av i samfunnet, mente hun.

– Vi går under parolene likestilling, mangfold og inkludering og for å jobbe videre internasjonalt med klimaspørsmål, har hun tidligere sagt til NTB.

Washington

– Ifølge kvinnemarsjens arrangører, øker de anslaget for deltakelsen i dag til 500.000. Vær tålmodige og vennlige, oppfordrer byens viseordfører med ansvar for sikkerhet, Kevin Donahue, på Twitter.

Svært mange er ute, og T-banestasjoner og -tog i den amerikanske hovedstaden er fylt opp av deltakere mange steder, melder AP.

Et oppmøte på rundt 200.000 var anslått i godkjennelsen arrangørene har fått fra myndighetene, men District of Colombias sikkerhetsmyndigheter har regnet med at langt flere ville delta.

Mange land

Demonstrasjonen «Women's March» holdes i flere verdensdeler og har utspring i en amerikansk bestemors reaksjon på Donald Trumps uttalelser om kvinner i valgkampen.

Så langt er det ikke meldt om uro i Washington lørdag, slik det var under presidentinnsettelsen fredag. Da gikk et antall svartkledde demonstranter til angrep på biler og knuste butikkvinduer.

I London deltok flere tusen, og demonstrantene marsjerte fra den amerikanske ambassaden til Trafalgar Square. De fleste som deltok var kvinner, men menn og barn deltok også. Demonstrantene ropte «dump Trump» og hadde bannere med krav om likestilling og likebehandling.

Flere enn fredag

Opplysninger fra kollektivselskapene i Washington tyder på at oppslutningen om lørdagens demonstrasjon kan være enda større enn oppslutningen om presidentinnsettelsen fredag. Klokken 11 på formiddagen var det registrert 275.000 T-baneturer, mot 193.000 turer dagen før. Fredag åpnet også T-banenettet en time tidligere enn på lørdag.

Sammenlignende bilder CNN la ut, tydet også på høyere deltakelse lørdag.

National Mall i sentrum av Washington strekker seg fra Capitol Hill til Lincoln Memorial, hvor avdøde Martin Luther King i 1963 holdt sin berømte tale «I have a dream».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden