Senegalesiske styrker har rykket inn i Gambia

Gambias president Yahya Jammeh nekter å gi slipp på makten, til tross for at han tapte valet i desember. Nå står nabolandene klare til å intervenere militært. Foto: AP / NTB scanpix
Gambias president Yahya Jammeh nekter å gi slipp på makten, til tross for at han tapte valet i desember. Nå står nabolandene klare til å intervenere militært. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senegalesiske styrker er på vei til Gambias hovedstad Banjul. Målet er å få Gambias tidligere president til å gi fra seg makten, opplyser en talsmann for Senegals hær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har gått inn i Gambia, skriver talsmann og oberst Abdou Ndiaye i en tekstmelding til Reuters torsdag kveld.

Til AP sier Ndiaye at målet er å få Yahya Jammeh, som har vært Gambias president i over 20 år, til å gi fra seg fra seg makten til landets nyinnsatte president, Adama Barrow. Ndiaye opplyser videre at styrkene er på vei til den gambiske hovedstaden Banjul.

Ifølge DPA er det ikke bare senegalesiske styrker som har rykket inn i Gambia, men også styrker fra andre vestafrikanske land. AFP melder at Gambias hærsjef Ousman Badjie har lovet å ikke kjempe mot styrkene som er på vei.

Nyinnsatt

Jammeh har nektet å gå av selv om han tapte mot Barrow i valget i desember i fjor. Mandatet til Jammeh gikk ut natt til torsdag, og Senegal og flere andre vestafrikanske land hadde varslet at de ikke ville godta at Jammeh blir sittende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barrow ble torsdag tatt i ed som Gambias president på den gambiske ambassaden i Senegal. Meldingen om at senegalesiske styrker har rykket inn i Gambia, kom rundt to timer etter at Barrow ble tatt i ed.

– Dette er en dag ingen gambier vil glemme, sa Barrow under innsettelsesseremonien.

Barrow ba samtidig Gambias forsvar- og sikkerhetsstyrker om å umiddelbart være lojale overfor ham.

Feiring i gatene

I Gambia tok folk torsdag kveld til gatene for å feire innsettelsen. AFP skriver at folk feirer i områder i nærheten av Banjul, der Jammeh antas å fortsatt befinne seg.

Det er ikke blitt hørt fra den tidligere presidenten siden hans mandat gikk ut.

Meldingen om at senegalesiske styrker har krysset grensen til nabolandet, kom også kort tid etter at FNs sikkerhetsråd enstemmig vedtok en resolusjon som uttrykker «full støtte» til Barrow.

Sikkerhetsrådet ber i resolusjonen også om at Jammeh gi fra seg makten.

Resolusjonen autoriserer imidlertid ikke bruk av militærmakt.

Saken blir oppdatert