Høyre-topp sprer falske nyheter

Morten Skauge, seniorrådgiver i Høyres stortingsgruppe, har to ganger spredd dette manipulerte bildet på Twitter. Stoltenberg skal aldri ha sagt dette, og kilden for utsagnet er en FrP-politiker.
Morten Skauge, seniorrådgiver i Høyres stortingsgruppe, har to ganger spredd dette manipulerte bildet på Twitter. Stoltenberg skal aldri ha sagt dette, og kilden for utsagnet er en FrP-politiker. Foto: twitter.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er du seriøs? Er dette en tulletelefon?, spør Høyre-toppen Morten Skauge når han blir konfrontert med spredning av falske nyheter på Twitter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To ganger har Morten Skauge, rådgiver for Høyres stortingsgruppe, spredd et bilde og påståtte uttalelser fra tidligere statsminister Jens Stoltenberg om dieselbiler, på Twitter.

Første gang var i februar i fjor. Og etter at byrådet i Oslo vedtok et dieselforbud denne uken, mente han det var på tide å twitre bildet med en ikke verifisert undertekst nok en gang.

Etter at det Ap-styrte byrådet i Oslo vedtok et forbud mot dieselbiler retwitret Morten Skauge sin ett år gamle tweet - med et falsk sitat fra Jens Stoltenberg. Foto: @MortenSkauge
Etter at det Ap-styrte byrådet i Oslo vedtok et forbud mot dieselbiler retwitret Morten Skauge sin ett år gamle tweet - med et falsk sitat fra Jens Stoltenberg. Foto: @MortenSkauge

– Dette er ingen falsk nyhet. Utsagnet ble referert fra Stortingets talerstol, sier Skauge først.

Han synes da det heller ikke var relevant hvor bildet av Stoltenberg skal være hentet fra (nederst i venstre hjørne kan man se Riksløven, noe som gir det ekstra autoritet).

Slettet tweeten

Men etter å ha tenkt seg om ringer Skauge tilbake, og sier han har slettet tweeten som han publiserte for annen gang etter at byrådets beslutning ble kjent.

– Dette traff sikkert en nerve hos flere enn meg. Men jeg er enig, Høyre skal ikke bidra til å spre sitater som vi er usikre om er korrekte, sier Høyre-toppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Facebook må møte i retten etter falsk terror-nyhet

Men sitatet er også brukt i en debatt på Stortinget hvor en FrP-representant hevder Stoltenberg sa dette. Det skjedde i en replikkutveksling med tidligere SV-statsråd i den Røde-grønne regjeringen, Heikki Holmås, i juni 2015.

Men FrPs Jan-Henrik Fredriksen oppgir ingen kilde for det påståtte sitatet.

Han ble også utfordret til å oppgi kilden for sitatet i den påfølgende debatten av Holmås, som sa at «Fredriksen har begått et alvorlig overtramp» ved å bruke et sitat som «er et falsum».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og selv om FrP-politikeren også tok ordet i denne debatten presiserte han ikke hvor det påståtte sitatet var hentet fra.

– Er dette en tulletelefon?

Flere personer har reagert på Skauges gjengivelse på Twitter og sier tydelig at dette aldri har vært sagt av den tidligere statsministeren, selv om regjeringen hans la opp til avgiftslettelser for dieselbiler i statsbudsjettet for en ti års tid siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Falsk nyhet setter Israel og Pakistan mot hverandre

Høyres seniorrådgiver understreker også at det ikke er han som har lagt til teksten på bildet som egentlig er hentet fra da Stoltenberg lanserte en kampanje mot mobbing på Møllergata skole i Oslo (se video nederst i saken).

Da ABC Nyheter først tok kontakt med Skauge, var han noe mer pågående i stilen. Han kunne da ikke skjønne at hans tweet hadde noen nyhetsverdi:

– Er du seriøs? Er dette en tulletelefon?, var blant hans første reaksjoner.

Men etter å ha fått tenkt seg om er reaksjonen altså en annen:

– Jeg skjønner nå at han antageligvis ikke har sagt det, og siden det ikke er et riktig sitat har jeg nå slettet tweeten, sier han.

---

Torsdag 19. januar kl 09.58 ble det lagt til opplysninger om den påfølgende debatten i Stortinget hvor Holmås sier Fredriksens sitat er et falsum.

ABC Nyheter har ikke lykkes å få fatt i Jan-Henrik Fredriksen, gruppeleder for FrP i Finnmark fylkesting, for å avklare hvor han hentet utsagnet fra.