Kampen om de glemte krigsheltene:– Forsvarsministeren ført bak lyset

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og regjeringen møter motbør etter at de avslo å dekorere flere glemte krigshelter. Kåre Simensen (Ap) vil følge opp i Stortinget, og historiker Torgrim Titlestad (nederst) mener saksbehandlingen er «skandaløs».
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og regjeringen møter motbør etter at de avslo å dekorere flere glemte krigshelter. Kåre Simensen (Ap) vil følge opp i Stortinget, og historiker Torgrim Titlestad (nederst) mener saksbehandlingen er «skandaløs». Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Striden om regjeringens avslag om å dekorere flere krigshelter fortsetter. Verken sentrale politikere eller historikere tror siste ord er sagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken historikere og ulike stortingspolitikere vil slå seg til tåls med at regjeringen og Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) nekter å hedre flere krigshelter.

I forrige uke ble ABC Nyheters avsløring fra før jul offisielt bekreftet. Ingen flere glemte krigshelter vil bli dekorert under denne regjeringen, hvis ikke ny informasjon skulle dukke opp.

– Ministeren er ført bak lyset av slett forskningsarbeid, sier en av Norges fremste eksperter på kommunistenes innsats under andre verdenskrig, professor Torgrim Titlestad.

Han mener statsråden ikke kan klandres fordi hun har akseptert konklusjonene fra tre historikere ansatt av Forsvarsdepartementet (FD), men som ikke har spesialkunnskap om okkupasjonshistorie.

– Skandaløs saksbehandling

Men Titlestad er derimot svært kritisk til de vurderingene som er gjort av FDs historikere:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mildt sagt en skandaløs uvitende saksbehandling fra komiteens side, skriver han i en henvendelse til Eriksen Søreide med referanse til omtalen av Pellegruppa, en av gruppene som er «glemt» ved alle tidligere dekorasjoner.

Les også: Avslår å hedre flere krigshelter

En annen illegal organisasjon var den såkalte Osvald-gruppa hvor 35 av de om lag 200 medlemmene mistet livet. Fredag fortalte 95 år gamle Harry Sønsterud hva han syntes om FDs beslutning:

– Disse karene var villige til å ofre livet for landet, og så jobber motkrefter for at de ikke skal få anerkjennelse. Hvilken ære har de som går inn for å minimere innsatsen deres? Jeg vil kalle det vanære, sa den indignerte motstandshelten fra Osvald-gruppa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forbannet og skuffet

Historiker og forfatter Ingeborg Solbrekken har tidligere vært inne med samme kritikk som Titlestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har blant annet vært på Slottet og funnet frem til en tidligere ukjent rapport som NKPs organisasjonssjef Ørnulf Egge leverte Kong Haakon etter krigen.

I hennes dokumentasjon, som ABC Nyheter har fått se, framkommer det også at kongen la stor vekt på kommunistenes innsats - inkludert deres sabotasjeaksjoner

Les også: Harry er én av de glemte veteranene

– Jeg er forbannet og skuffet, sier finnmarksrepresentant Kåre Simensen (Ap) om regjeringens negative beslutning.

– Dette vil jeg følge opp på Stortinget, sier Simensen.

Han trekker frem at både de som gjorde en innsats på Narvik-fronten og påførte de nazistiske styrkene deres første større militære nederlag under overfallskrigen, samt de norske partisanene i Finnmark.

– Her hadde regjeringen en sjanse til å rette opp urett. Jeg er skuffet over at statsråden ikke tok et politisk ansvar. Det bobler for mange av oss, og beslutningen oppleves som sårende, sier Simensen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har forsømt seg

Kong Harald ved partisanerbautaen i Kiberg hvor han beklaget den dårlige behandlingen partisanene fikk etter krigen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kong Harald ved partisanerbautaen i Kiberg hvor han beklaget den dårlige behandlingen partisanene fikk etter krigen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ap-representanten mener regjeringen burde hørt på Kong Harald som i 1992 holdt en tale ved Partisanbautaen i Kiberg, hvor han blant annet sa:

«Jeg er redd vi urettmessig kan ha påført enkelte store personlige belastninger i skyggen av den kalde krigen.»

– Regjeringen burde ha fulgt opp denne unnskyldningen, sier Simensen som også fremhever at også andre regjeringer - deriblant Ap-styrte - har forsømt seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kåre Willoch reagerer på medaljenekt

Professor Torgrim Titlestad fremhever også et annet moment. I 2015 gikk forsvarsminister Eriksen Søreide ut offentlig å oppfordret folk til å sende inn forslag til dekorasjon av glemte krigshelter, og fikk da inn nærmere 1300 navn.

– Når man nå velger å legge bort prosjektet, så kan det - i en psykologisk forstand - føre til en retraumatisering for de berørte familiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inkompetente historikere

Selv har han foreslått sin egen far, Samuel Titlestad som var sikkerhetssjef for NKP-lederen Peder Furubotn under okkupasjonen, som en av fire konkrete personer for Forsvarsdepartementet.

Den nå 70 år gamle professoren understreker samtidig at det også finnes andre måter å hedre en betydelig krigsinnsats på, enn medaljer.

– Jeg er glad statsråden åpner for det, og for at hun også åpner for å revurdere avgjørelsen, sier han.

Les også: Kritiserer regjeringens historikere

Titlestad har vurdert oppgaver fra mange hundre historiestudenter de siste 40 årene, og sier at han ville ha strøket FDs historikere på eksamen fordi de har unnlatt å benytte seg av sentrale kilder som Arbeiderbevegelsens arkiv og de sovjetiske arkivene i Moskva.

– Inkompetent, sier han og oppsummerer:

– Statsråden må ta inn over seg at det de nå gjør vil også få stor betydning for hvordan de selv vil bli bedømt senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder av FDs historikerprosjekt, Kjetil Henriksen, har tidligere uttalt at han ikke ønsker å kommentere hva andre historikere mener om jobben de har gjort.

– Vi har lagt fram rapporten. Det vil alltids være de som kan deler eller hele historien bedre enn oss, men når det gjelder dekorasjonsaspektet, mener vi å være på trygg grunn, sa Henriksen til ABC Nyheter.

Her kan du lese hele sluttrapporten fra FDs historikere (ekstern side, offisiell versjon)