Tillerson kaller Russland «en fare»

Se Tillerson snakke om Russland under gårsdagens høring i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland utgjør «en fare», mener mannen som Donald Trump vil ha som utenriksminister, Rex Tillerson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russland utgjør i dag en fare, men landet er ikke uforutsigbart når det gjelder å fremme sine egne interesser, sa Tillerson i høringen i Senatets utenrikskomité.

Den tidligere toppsjefen i ExxonMobil er i likhet med Trump blitt kritisert for å være for positivt innstilt til russernes president Vladimir Putin. Overfor skeptiske senatorer understreket Tillerson onsdag at hans intensjon er å kjøre en tøff linje mot Russland. Trump har flere ganger sagt omtrent det motsatte: Hans mål er å forbedre forholdet til Russland.

Trump håper

Trump fikk på en pressekonferanse onsdag spørsmål fra en journalist om hvorvidt han aksepterer konklusjonene i en amerikansk etterretningsrapport der det heter at Russland ønsket å hjelpe Trump til å bli president.

– Hvis Vladimir Putin liker Donald Trump, anser jeg det som en ressurs, ikke en ulempe, sa Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den påtroppende presidenten sa videre at Russland kan hjelpe USA i kampen mot ekstremistgruppa IS.

Trump fortsatte videre med at han ikke vet om han kommer til å komme overens med Vladimir Putin. Han sa videre at han håper det, men at det ikke er mulig å si det enn så lenge.

Hardere linje

Under høringen onsdag overrasket Tillerson senatorene da han bekreftet at han ennå ikke har snakket med Trump om Russland. Det er imidlertid «en rimelig antakelse» at Putin kan ha beordret russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget, sa Tillerson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er grunn til bekymring rundt angivelig russisk hacking mot amerikanske demokratiske institusjoner, fortalte han videre.

Tillerson slo fast at han skal gjennomføre en mer slagkraftig utenrikspolitikk enn det Barack Obamas administrasjon har stått for.

– For å oppnå stabilitet i det 21. århundre, må amerikansk lederskap ikke bare fornyes, men forsvares, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våre NATO-allierte har rett til å være bekymret for et fornyet Russland, sa Tillerson, og viste sin frustrasjon over at Obama-administrasjonen ikke kom med et mer «handlekraftig svar» da Russland annekterte Krim-halvøya.

Trump har tidligere avfeid bekymringer rundt Putins Ukraina-politikk.

Ni timers grilling

Tillerson fortalte også at han vil videreføre arbeidet mot spredning av atomvåpen, og at han ønsker at USA beholder sin plass ved bordet når klimautfordringer diskuteres.

Mens Trump har lovet å bryte med frihandelsavtalen TPP, framforhandlet av tolv land rundt Stillehavet, sier Tillerson at han ikke har noe imot TPP.

Demokratene i Senatet grillet Tillerson i ni timer, men også republikanske senatorer, som tidligere Trump-konkurrent Marco Rubio, ytret stor skepsis til Tillerson. Rubio ville vite om Tillerson mener Putin er en krigsforbryter på grunn av militærangrepene mot Aleppo i Syria og om han synes Saudi-Arabia bryter menneskerettighetene. Tillerson svarte at han trenger mer informasjon for å kunne svare på det.

Hvis tre eller flere republikanske senatorer nekter å støtte Tillerson, kan vervet som utenriksminister ryke.

Det var tidligere utenriksminister Condoleezza Rice og forsvarsminister Robert Gates som anbefalte Trump å satse på Tillerson.