FM-nettet i Nordland slukket på direkten

I 2017 slukkes FM-nettet, og DAB overtar over hele landet. Mange biler har ikke radio med DAB-støtte og må enten bytte radio eller montere et adapter for å høre på digital radio.
I 2017 slukkes FM-nettet, og DAB overtar over hele landet. Mange biler har ikke radio med DAB-støtte og må enten bytte radio eller montere et adapter for å høre på digital radio. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FM-nettet i Nordland ble slukket på direkten presis klokka 11.11.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå håper jeg ikke noe går galt, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen foran den historiske FM-slokkingen i Nordland.

Det riksdekkende FM-nettet i Nordland ble slukket under en seremoni i Stormen bibliotek i Bodø. Nå må nordlendingene over på DAB for å høre riksdekkende radio. I løpet av året vil samtlige FM-sendere landet over bli slått av, men det vil fortsatt være mulig å høre lokalradio på FM-nettet en rekke steder.

– Det viktige er at publikum oppdaterer stasjonslista for å ta inn de nye kanalene. Jeg er også veldig spent på hvordan folk håndterer bilene sine de neste ukene, sier kringkastingssjefen til NTB.

Les også: Sjekk når FM-nettet stenger der du bor

Først i verden

Norge er først ute i verden med å slokke FM-nettet, og begivenheten i Bodø er omfattet av stor internasjonal interesse. Radiosjefer fra inn- og utland skal også ha en rolle i seremonien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er voldsom interesse for det vi gjør. Vi er mest opptatt av hvordan publikum oppfatter dette. Jeg vet at publikum vil bli glad i det nye radiotilbudet, og har forståelse for at det er en jobb som skal gjøres av lytterne når vi nå går over til et digitalt radiotilbud, sier kringkastingssjefen.

Les også: Dette gjør du når FM-nettet slukkes

Må ha DAB +

Lokalradiostasjoner i Nordland forventer en økt oppslutning etter slukkingen, spesielt fra bilførere som ikke har tatt overgangen til DAB. Alle NRKs kanaler sendes i DAB+ fra onsdag. P4 og Radio Norge sender i DAB i en periode fremover.

For å få inn de riksdekkende kanalene anbefaler Medietilsynet alle å oppdatere sine digitalradioer. De som har en førstegenerasjons DAB-radio (uten pluss), vil kun få inn P4 og Radio Norge av rikskanalene etter 11. januar. For å motta et fullstendig riksdekkende radiotilbud må man enten ha DAB+-radio eller benytte andre digitale plattformer som internettradio, mobil, nettbrett eller TV.

Mer om DAB-radio:

* Digital Audio Broadcasting (DAB), på norsk digital lydkringkasting, er en europeisk standard for digitalradio som skal erstatte dagens FM-sendinger.

* Standarden krever nytt mottakerutstyr (DAB-radioer), men også mange gamle FM-radioer kan oppgraderes til DAB med en adapter.

* FM-nettet ble tatt i bruk i Norge i 1954.

* I 1995 startet NRK prøvesendinger med DAB som gir plass til flere kanaler.

* NRK og andre landsdekkende radiostasjoner ønsket raskest mulig overgang for å spare penger.

* De ble bønnhørt i fjor da regjeringen vedtok at Norge som det første landet i Europa, skal stenge FM-nettet i løpet av 2017.

* Det vil fortsatt være mulig å høre lokalradio på FM-nettet etter at hovednettet er slukket.

Kilde: NTB