Meny

Partiene merker nedgang i antall medlemmer

Statsminister Erna Solberg (H) og leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De politiske partiene sliter med å rekruttere nye medlemmer, og merket stor nedgang i fjor.

Flere velger å skylde på mellomvalgåret, mens andre har problemer med samarbeidspartiene, brutte løfter og misfornøyde velgere.

Arbeiderpartiet hadde 54.856 betalende medlemmer i 2016. Det er en nedgang på 2.746 medlemmer sammenlignet med valgåret 2015, da partiet hadde sitt høyeste medlemstall siden tusenårsskiftet.

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng sier de som en stor, frivillig medlemsorganisasjon har stabilisert seg på et høyt nivå, med godt over 50.000 medlemmer over hele landet.

– Vi opplever svingninger i medlemstall som alle andre organisasjoner. I valgår opplever vi en ekstra mobilisering, og sett over flere år har Arbeiderpartiet hatt en stigende medlemsutvikling. Vi er selvsagt ikke fornøyd med nedgangen i fjor, men vi skal jobbe for at vi over tid fortsetter den positive medlemsveksten, sier hun til ABC Nyheter.

Les også:  Medlemmene fortsetter å forlate Fremskrittspartiet

Mistet nesten 3000 medlemmer

I likhet med flere av sine konkurrenter har Høyre opplevd en nedgang i antall medlemmer i 2016. 

Partiet har nå 28.585 betalende medlemmer, som er en nedgang på 2.802 medlemmer sammenlignet med valgåret 2015.

– Denne nedgangen er vi naturligvis ikke fornøyde med. Selv om vi ikke er det eneste partiet som mister medlemmer, bør vi gjøre det bedre enn dette i året som kommer, sier Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset i en pressemelding på partiets hjemmesider.

Les også:  Rødt har nær doblet medlemstallet på ti år

– Ikke større enn forventet

Også Fremskrittpartiet merker en nedgang, som ved nyttår hadde 15.200 medlemmer. Det betyr at 620 meldte seg ut av partiet i 2016.

Partiet har i regjering blitt beskyldt for å ha mistet litt av sin identitet.

Fremskrittspartiet mener at reduksjonen ikke er større enn forventet.

– Vi registrerer generelt at flere partier har mistet medlemmer i 2016. Det gjelder også for FrP. Det er ikke grunnlag for å trekke en klar konklusjon om årsaken. Samtidig er ikke reduksjonen større enn vi kan forvente i mellomvalgår, sa generalsekretær i Fremskrittspartiet, Fredrik Färber, til ABC Nyheter tidligere i år.

Les også: – Frp fremstår ikke lenger som bilistenes parti

Flykter fra Venstre

Siden 2012 har Venstre mistet hvert sjette partimedlem. Bare i løpet av fjoråret forsvant rundt ni prosent av medlemmene, melder NTB.

Partiet har i dag 8.032 medlemmer, noe som er 1.600 færre enn de hadde i 2012 og over 800 færre enn i 2015.

Venstre-nestleder Terje Breivik tar medlemsnedgangen på alvor. Han tror at regjeringsslitasje og samarbeidet med Frp er del av årsaken.

– Vi får tilbakemeldinger fra medlemmer, både dem som melder seg ut og dem som ikke gjør det, om at vi har et Frp-problem, sier han.

Les også:  Vedum håper Venstre snart skifter retning

Populært