Meny

– Regjeringen føler ansvar for Andøy-samfunnet

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide holder sine årlige statusoppdatering om Forsvaret fra Oslo Militære Samfund mandag fra kl.18.00. Se direktesendingen i videoen over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansministeren og fiskeriministeren ble mandag møtt med tunge argumenter for statlig bistand til et Andøy-samfunn som ruster seg til å miste hver femte arbeidsplass.

– Regjeringen føler er stort ansvar for å bidra med adekvate omstillingsløsninger for dette området. Alle skjønner at mange ble frustrert over Stortingets beslutning knyttet til langtidsplanen for Forsvaret, sier finansminister Siv Jensen til NTB.

Beslutningen hun viser til er nedleggelsen av Andøy Flystasjon som vil radere ut hver femte arbeidsplass i kommunen. I Jensens eget parti var frustrasjonen over vedtaket så stort at bare to personer møtte opp på årsmøtet til Andøy Frp og ytterligere tre medlemmer måtte bidra på telefon for å være vedtaksdyktige.

Les også: Ap snudde om Andøya

Hardt rammet

Sammen med fiskeriminister Per Sandberg møtte finansministeren en offensiv Høyre-ordfører som ikke har gitt opp å berge flystasjonen, men som benyttet anledningen til å argumentere for hva staten kan bidra med til lokalsamfunnet som ligger an til å bli hardest rammet av Forsvarets langtidsplan.

– Vi må lete langt tilbake i historien før man finner vedtak om nedleggelse av statlige arbeidsplasser som har potensial til større negativ effekt på lokalsamfunnet. Du må faktisk helt tilbake til nedleggelsen av Jernverket i Mo i Rana på slutten av 80-tallet, sier Solsvik til NTB.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Les også: – Nedleggelse av Andøya er en fare for demokratiet

Tre statlige grep

Andenes 20170109. Andøy-ordfører Jonni Solsvik vil forsatt kjempe for å beholde forsvarets flystasjon på Andøya når Orion-flyene erstattes av nye overvåkingsfly. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix

I forelesningssalen på det hypermoderne Andøya Space Centre valgte han å peke på tre muligheter for statlig involvering som kan hjelpe kommunen over kneika.

* Regjeringen kan framskynde planene om en fiskerihavnutbygging til 520 millioner kroner og som i tillegg kan føre til vekst for reiseliv og annen næringsvirksomhet.

* Regjeringen kan også bestemme seg for å legge det statlige oljevern- og miljøvernsenteret i Lofoten/Vesterålen til Andenes. Senteret ble lansert i regjeringserklæringen fra Sundvollen, og Kystverket utreder nå om det i tillegg til konvensjonell oljevernberedskap også skal bli et kompetansesenter for plastavfall i havet og en mottaksstasjon for havbruks- og fiskerinæringa.

* Regjeringen kan også støtte opp under ny virksomhet ved Andøya Space Center, som i tillegg til å være ledende på romforskning også kan bli et tyngdepunkt for utvikling av droneteknologi.

– Jeg har aller mest tro på omstillingsvedtak som betyr at regjeringen vedtar nye statlige arbeidsplasser i Andøy kommune, argumenterte ordføreren overfor statsrådene og statssekretær Øystein Bø (H) fra Forsvarsdepartementet.

Les også: Forsvaret vil selge og leie tilbake lastevogner

– Tydelig vilje

– Både regjeringen og Stortinget har uttrykt en veldig tydelig vilje til å stille opp med omstillingsmidler til Andøy-samfunnet som følge av nedleggingsvedtaket, og vi er villige til å lytte på lokale innspill som kommer, sier finansministeren etter møtet.

Hun viser til at rapporten om miljøbasen skal komme i februar, og at fiskerihavnplanene skal avklares i behandlingen av nasjonal transportplan som regjeringen legger fram i løpet av våren.

– Dette er spørsmål som er høyt oppe i vår bevissthet, sier Jensen.

Hun berømmer Andøy-samfunnet for å rette blikket framover og se på mulighetene som finnes.

– Vi er i en del av landet hvor det virkelig går bra, og hvor vi ser store muligheter for vekst, sier Siv Jensen til NTB.

Les også: BFO: Privatisering i Forsvaret kan ramme sikkerheten

Populært