Sp vil forby nikab i offentlige bygg

Kjersti Toppe (Sp) ønsker ikke å «innføre forbud mot heldekkende hodeplagg i offentlige bygninger og institusjoner», slik flertallet i programkomiteen ønsker. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kjersti Toppe (Sp) ønsker ikke å «innføre forbud mot heldekkende hodeplagg i offentlige bygninger og institusjoner», slik flertallet i programkomiteen ønsker. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flertallet i Senterpartiets programkomité ønsker å forby nikab i alle offentlige bygg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flertallet i partiets programkomité ønsker å «innføre forbud mot heldekkende hodeplagg i offentlige bygninger og institusjoner». Det slås fast i deres nye utkast til partiprogram som blir lansert mandag, skriver avisen Dagen.

– Det gjelder ikke bare nikab, men også om du går med motorsykkelhjelm på hodet. Dette handler om at det er viktig å se hverandre i øynene for å bygge nødvendige relasjoner, sa lederen av Senterpartiets valgkomité, Ola Borten Moe, til Dagsavisen i helgen.

Han forklarer at de vil ha forbud i offentlig bygg og institusjoner, men ikke på offentlig sted, og viser til at en rekke andre land har gått inn for lignende forbud.

Dissens

Komitémedlem og stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) tok dissens og sier hun ikke ser behovet for å innføre dette forbudet i Norge nå.

– Det er et drastisk tiltak og en ganske omfattende ordlyd når programmet omtaler offentlige bygninger og institusjoner. Jeg kunne forstått et forbud om det kun gjaldt skoler og i undervisningssammenheng, men dette går lenger. Da valgte jeg å stå utenfor, sier Toppe til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun påpeker at offentlige bygninger innbefatter alt fra skoler til resepsjonen i kommunehus og offentlige sykehjem.

Les også: Sp møkka lei miljøeliten: – Stempler oss som klimaverstinger

– Velkommen etter

Nestleder i Fremskrittspartiets programkomité, Harald T. Nesvik, hilser programkomiteen i Sp velkommen etter om forbud mot nikab i offentlige bygg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Plagg som nikab og burka har ingenting i det norske samfunnet å gjøre. At Sp nå også kommer etter, gjør at vi nærmer oss et forbud, sier Nesvik, som mener dette er et steg i riktig retning.

Han håper Sps landsmøte følger opp og vedtar dette.

Dagbladet skrev forrige uke at tre av fire nordmenn vil forby nikab i skolen og i høyere utdanning. Ap, Venstre, SV, Frp, KrF og Senterpartiet har i Stortinget i høst støttet forbud i skolen – og et forbud kan være på plass i løpet av året.

Kjersti Toppe håper partifellene vil ta til fornuft.

– Jeg ønsker at Sp skal ha en raus, forsiktig og klok tilnærming til disse spørsmålene, sier hun.

Les også: Raja mottok trusler etter nikab-kritikk