Ap vil tillate eggdonasjon, KrF sier nei

Ap-leder Jonas Gahr Støre (Ap) og nestleder Hadia Tajik i Stortinget. Nå vil programkomiteen gjøre det enklere for single å få barn i Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre (Ap) og nestleder Hadia Tajik i Stortinget. Nå vil programkomiteen gjøre det enklere for single å få barn i Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I forslaget til nytt partiprogram vil Arbeiderpartiet tillate eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. KrF mener det danner grunnlag for kjøp og salg av barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ved å åpne for eggdonasjon gir vi flere par hjelp til å få barn. Det vil og kunne fremme likebehandling av infertile menn og kvinner. Det ligger god familiepolitikk i at flere mennesker som ønsker å få barn, får muligheten til det, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til Aftenposten.

Om få uker legger Tajik fram forslaget til nytt partiprogram for de neste fire årene på partiets landsmøte. Her vil hun som leder av programkomiteen foreslå at Arbeiderpartiet for første gang skal gjøre et vedtak om at single skal kunne få hjelp til å få barn i Norge.

KrF-kvinner sier nei

KrF Kvinner vil ikke endre bioteknologiloven for åpne for eggdonasjon.

– Dette danner grunnlaget for kjøp og salg av barn, surrogati og fjerner tilknytningen mellom barnet og dets biologiske mor. Barnets rettigheter settes dermed til side og muligheten for å kjenne sitt biologiske opphav og egen identitet reduseres, fastslår sentralstyret i KrF Kvinner i en uttalelse.

KrF-kvinnene tror etiske spørsmål om begynnelse og avslutning av livet vil bli mer aktuelle i den nasjonale debatten fram mot stortingsvalget 2017.

– KrF Kvinner understreker viktigheten av å ivareta menneskeverdet i alle livets faser, heter det i uttalelsen.

Les også: Høyre- og Frp-kvinner ber Høie snu om eggdonasjon

Ikke surrogati

Assistert befruktning har lenge vært tillatt i Norge, men det er et krav at man er gift eller samboende. Av stortingspartiene er det bare Venstre og SV som går inn for at single skal kunne få hjelp til å få barn i Norge, men fredag ba flere stortingspolitikere i Høyre og Fremskrittspartiet helseminister Bent Høie (H) si ja til eggdonasjon i Norge. Det er bred politisk enighet om ikke å tillate surrogati i Norge, og Ap vil ikke gå inn for dette i sitt forslag til nytt partiprogram.

Les også: – Vanskelig å komme utenom eggdonasjon i Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden