Solberg sår tvil om ulveforliket kan gjennomføres

Statsminister Erna Solberg mener det kan bli vanskelig å gjennomføre ulveforliket slik forlikspartiene krever. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg mener det kan bli vanskelig å gjennomføre ulveforliket slik forlikspartiene krever. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Erna Solberg sier det kan være tvilsomt om ulveforliket på Stortinget virkelig kan gjennomføres på den måten Ap, Høyre, Frp og KrF krever.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det vedtaket vi alle hadde håpet skulle skape ro, har vist seg vanskelig å gjennomføre, slik det ligger an nå, sier Solberg til VG.

Så sent som onsdag forsøkte klimaminister Vidar Helgesen å roe ned gemyttene i den knallharde ulvedebatten i et møte med de parlamentariske lederne i partiene bak ulveforliket på Stortinget.

Les også: Stortingsrepresentant jaktet ulv i Sverige

De fire partiene ble i mai i fjor enige om et bestandsmål på fire til seks ynglinger per år, hvorav tre skal være helnorske. Ifølge Miljødirektoratet er det mellom 63 og 67 ulver i Norge i dag. Det skapte rabalder, ikke minst i Hedmark Høyre, da regjeringen før jul besluttet å bare tillate felling av 15 av 47 ulv som rovviltnemndene ville ta ut. Ingen av ulvene som kan felles, hører til i ulvesonen.

Les også: Helgesen står på sitt ulvestriden

Solberg sier partiene bak ulveforliket må forstå at regjeringens handlingsrom er begrenset:

– Alle må ta inn over seg at dette må skje innenfor norsk lov. Det jobber vi med nå – å finne grunnlag for at forliket vi har avtale om, ikke skal stå i strid med lovene som vi har, og med internasjonale forpliktelser, sier Solberg til VG.

Personvernpolicy