Oljeministeren: – Ikke realistisk at vi kun skal satse på nye næringer

<p>Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum torsdag.</p>
Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Oljeminister Terje Søviknes (Frp) mener Norge må fortsette å satse på olje i flere generasjoner. Han etterlyser edruelighet i klimadebatten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det å snakke ned oljenæringen og sette den på utsiden av det grønne skiftet er ikke bærekraftig. Det er ikke realistisk at vi kun skal kunne satse på nye næringer, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) til NRK.

Åpner for olje i flere generasjoner

Søviknes, som nylig tok over ministerposten etter Tord Lien, åpner for at Norge skal satse på olje i flere generasjoner.

– Det er ikke mulig å erstatte inntektsstrømmene fra olje- og gass på flere generasjoner, sier Søviknes. Han kaller det en «utopi» å tro at man kan skru igjen oljekranene.

– Norge har vært preget av mye føleri og forakt for norsk olje og gass. Nå må vi tilbake å se på hvilke muligheter og verdi som ligger i norsk olje og gass, sier Søviknes til statskanalen.

Da Søviknes tiltrådte som minister i desember sa han at «klimaendringer er viktige også for en oljeminister».

– Det er noen naturlige svingninger i klimaendringene, men det er også menneskelig aktivitet som påvirker klimaet, sa Søviknes.

Nå er miljøorganisasjonene Greenpeace og Zero bekymret for Søviknes sine uttalelser, skriver NRK.

Les også: Oljenæringen i vest positive til Søviknes

Les også: Forskere bekymret over endringer i havisen

Solberg varsler tøffere klimapolitikk

Søviknes legger seg på en annen linje enn hva statsminister Erna Solberg la seg på da hun talte til NHOs årskonferanse torsdag.

– Dette kommer til å bli tøft. Det kommer til å kreve store endringer, for mange av de billige løsningene har vi allerede innført, sa Erna Solberg til næringslivstoppene på NHOs årskonferanse.

NHOs årskonferanse 2017, "Made in Norway". Statsminister Erna Solberg er første taler på NHOs årskonferanse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NHOs årskonferanse 2017, "Made in Norway". Statsminister Erna Solberg er første taler på NHOs årskonferanse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Solberg sa Parisavtalen vil endre Norge, og at næringslivet må være forberedt seg på en strengere klimapolitikk.

– Vi må være forberedt på at det meste av kuttet på 40 prosent i ikke-kvotepliktige utslipp må tas her hjemme, sier Solberg, som minner om at mange av de billigste klimatiltakene allerede er gjennomført i Norge, sa Solberg.

Les også: Siv Jensen gir Carl I. Hagen klar beskjed om klima

Statsministeren lanserte dessuten et initiativ for å lage en merkevare av norske klima- og miljøløsninger. Innovasjon Norge får i oppdrag å samarbeide med næringslivet om forskning, utvikling og ny næringsvirksomhet på dette området.

Les også: – Min sunne fornuft gjør det vanskelig å tro at klimaendringen er menneskeskapte

Personvernpolicy