Meny

Helgesen står på sitt ulvestriden

Se video fra pressekonferansen i vinduet over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen holder på sin beslutning om lisensfelling av bare 15 ulv i år, men åpner for endringer som kan gjøre at flere ulv skytes i framtiden.

– Vedtaket om ikke å tillate lisensfelling av 32 ulv, består, konstaterer miljøminister Vidar Helgesen (H), som holder fast på at han etter Naturmangfoldsloven ikke kunne godkjenne flere fellinger.

Statsråden hadde onsdag ettermiddag et møte med de parlamentariske lederne for fire partiene som står bak ulveforliket – Høyre, Frp, Ap og KrF.

Han viser imidlertid til at myndighetene vil følge nøye med på om ulv som ikke skytes under lisensjakt blir så nærgående og aggressiv at det må gis tillatelse til å skyte enkelte dyr.

Les også: «Plutselig en dag tar ulven en av unga»

Samtidig vil han se nærmere på en svensk dom om felling av ulv, som falt rett før nyttår.

– Der går det klart fram at retten legger vekt på folks uro, konfliktpotensialet og å skape forståelse og aksept for en ulvebestand. Det er hensyn vi ikke kan ta fordi norsk rett ikke tillater det, sier Helgesen.

Både norsk og svensk lov, så vel som EUs habitatdirektiv, er bundet av Bernkonvensjonen om vern av ville dyr og planter.

– Vi kommer til å vurdere om det er grunnlag for å ta den type hensyn også i norsk rett. Det kommer til å skje raskt, sier Helgesen, med henvisning til «utålmodigheten» blant ulveforlikspartiene om å finne en løsning på den betente striden.

Han vet ennå ikke om det må en lovendring til for å ta flere hensyn enn ulvebestandens potensial for skade på beitedyr og tamrein.

Les også: Ulvemotstandere fortviler over tapte beitemarker

Populært