Meny

Sauebønder i ulve-harnisk:

Ulvemotstandere fortviler over tapte beitemarker

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sauebonde Kjersti Røhnebæk er blant hundrevis av bønder og andre som onsdag protesterer mot regjeringens ulvepolitikk. I ulvesonen i hjemfylket Hedmark er antallet sau og lam mer enn halvert.

Saue- og geitebønder, jegere, ordførere, skogeiere og enkelte politikere samlet seg utenfor Stortinget til protest mot regjeringens forbud mot å felle 32 ulver.

Hundrevis av bønder og andre strømmet i busser fra Tolga, Åmot, Trysil, Elverum, Løiten og Stange, Asnes, Våler og Grue, Eidskog, Kongsvinger og Bjørkelangen, samt fra Gudbrandsdalen, til Oslo sentrum for å tale makten midt imot.

Blant dem er Kjersti Røhnebæk, som driver et sauebruk på 580 meters høyde i Ringsaker kommune i Hedmark.

– Jeg har ikke selv hatt ulv hos meg, men det har vært ulv i nabobeiteområdene. Jeg er veldig opptatt av alle beitearealene vi har mistet i Hedmark på grunn av ulvepolitikken, sier Røhnebæk til ABC Nyheter.

Les også: Mindre rovdyrskader på sau tross mer ulv

Fikk tommelen ned

Uroen hennes blir bekreftet i en rapport Norsk institutt for bioøkonomi, Nibio, publiserte i 2016. Ifølge rapporten «Rovviltbestandenes betydning for landbruk og matproduksjon» er antallet sau og lam mer enn halvert innenfor forvaltningssonen for ulv i Hedmark. I det samlede forvaltningsområdet for rovdyr utnyttes bare 26 prosent av beitekapasiteten, mot 59 prosent utenfor.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) vendte like før jul tommelen ned for de regionale rovviltnemndenes klarsignal til felling av fire ulveflokker.

Les også:  «Plutselig en dag tar ulven en av unga»

– Ute av bruk

Røhnebæk mener det er helt umulig å forene ulv og beitedyr i utmark.

– Vi i Hedmark har funnet ut det nå over flere år, og masse beitearealer er ute av bruk, sier hun.

Og følger opp:

– Jeg kommer fra en av Norges største landbrukskommuner, som også er den største hyttekommunen i landet med 7000 hytter på Sjusjøen. Vi skal ivareta et kulturlandskap, vi skal produsere mat, og det er i utmarka vi kan gjøre det, sier hun.

Les også: Ulven - en del av Norge

SNU:  Arne Bakkestuen vil at Klima- og miljøminister Vidar Helgesen snur. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

– Havnet i ulvekjeften

Den pensjonerte bonden Arne Bakkestuen fra Gudbrandsdalen var en annen som møtte opp for å vise sin støtte til bønder som mister dyr til ulven.

– Konflikten mellom disse dyrene er helt uforenlig med det vi skal bo og leve av, sier han.

Bakkestuen har selv ikke hatt ulv på gården.

– Men jeg kjenner både Norge og Sverige på jakthund-siden, og det er mange elghunder og harehunder som har havnet i ulvekjeften. En hund i dag er et familiemedlem, sier han.

Les også: Ap åpner for å skyte mer ulv enn regjeringen

– Må snu

Etter onsdagens demonstrasjon utenfor Stortinget håper Røhnebæk at Helgesen snur og tillater felling av 32 ulver.

– Helgesen må snu og Erna (Solberg) ta ansvar, sier hun.

Helgesen tok samme ettermiddag i mot en delegasjon fra de protesterende til et tre kvarter langt møte der de fikk legge fram sine synspunkter for statsråden.

Populært