Sauebønder i ulve-harnisk:

Ulvemotstandere fortviler over tapte beitemarker

Sauebonde Kjersti Røhnebæk er blant hundrevis av bønder og andre som onsdag protesterer mot regjeringens ulvepolitikk. I ulvesonen i hjemfylket Hedmark er antallet sau og lam mer enn halvert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saue- og geitebønder, jegere, ordførere, skogeiere og enkelte politikere samlet seg utenfor Stortinget til protest mot regjeringens forbud mot å felle 32 ulver.

Hundrevis av bønder og andre strømmet i busser fra Tolga, Åmot, Trysil, Elverum, Løiten og Stange, Asnes, Våler og Grue, Eidskog, Kongsvinger og Bjørkelangen, samt fra Gudbrandsdalen, til Oslo sentrum for å tale makten midt imot.

Blant dem er Kjersti Røhnebæk, som driver et sauebruk på 580 meters høyde i Ringsaker kommune i Hedmark.

– Jeg har ikke selv hatt ulv hos meg, men det har vært ulv i nabobeiteområdene. Jeg er veldig opptatt av alle beitearealene vi har mistet i Hedmark på grunn av ulvepolitikken, sier Røhnebæk til ABC Nyheter.

Les også: Mindre rovdyrskader på sau tross mer ulv

Fikk tommelen ned

Uroen hennes blir bekreftet i en rapport Norsk institutt for bioøkonomi, Nibio, publiserte i 2016. Ifølge rapporten «Rovviltbestandenes betydning for landbruk og matproduksjon» er antallet sau og lam mer enn halvert innenfor forvaltningssonen for ulv i Hedmark. I det samlede forvaltningsområdet for rovdyr utnyttes bare 26 prosent av beitekapasiteten, mot 59 prosent utenfor.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) vendte like før jul tommelen ned for de regionale rovviltnemndenes klarsignal til felling av fire ulveflokker.

Les også: «Plutselig en dag tar ulven en av unga»

– Ute av bruk

Røhnebæk mener det er helt umulig å forene ulv og beitedyr i utmark.

– Vi i Hedmark har funnet ut det nå over flere år, og masse beitearealer er ute av bruk, sier hun.

Og følger opp:

– Jeg kommer fra en av Norges største landbrukskommuner, som også er den største hyttekommunen i landet med 7000 hytter på Sjusjøen. Vi skal ivareta et kulturlandskap, vi skal produsere mat, og det er i utmarka vi kan gjøre det, sier hun.

Les også: Ulven - en del av Norge

SNU: Arne Bakkestuen vil at Klima- og miljøminister Vidar Helgesen snur. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter
SNU: Arne Bakkestuen vil at Klima- og miljøminister Vidar Helgesen snur. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

– Havnet i ulvekjeften

Den pensjonerte bonden Arne Bakkestuen fra Gudbrandsdalen var en annen som møtte opp for å vise sin støtte til bønder som mister dyr til ulven.

– Konflikten mellom disse dyrene er helt uforenlig med det vi skal bo og leve av, sier han.

Bakkestuen har selv ikke hatt ulv på gården.

– Men jeg kjenner både Norge og Sverige på jakthund-siden, og det er mange elghunder og harehunder som har havnet i ulvekjeften. En hund i dag er et familiemedlem, sier han.

Les også: Ap åpner for å skyte mer ulv enn regjeringen

– Må snu

Etter onsdagens demonstrasjon utenfor Stortinget håper Røhnebæk at Helgesen snur og tillater felling av 32 ulver.

– Helgesen må snu og Erna (Solberg) ta ansvar, sier hun.

Helgesen tok samme ettermiddag i mot en delegasjon fra de protesterende til et tre kvarter langt møte der de fikk legge fram sine synspunkter for statsråden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden