Meny

Eks-statsråd ber Norge ta imot 100.000 flyktninger

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman (H) mener Norge burde åpne grensene for mennesker på flukt i mye sterkere grad enn i dag.

– Vi kan uten vanskeligheter ta imot 100.000 flyktninger. Personlig mener jeg vi bør gjøre det, sier professor Victor D. Norman til NRK-programmet Torp.

Det tidligere regjeringsmedlemmet er i dag professor ved Norges Handelshøyskole ved institutt for samfunnsøkonomi. Han mener regnestykket for å ta imot titusenvis av nye flyktninger vil gå i Norges favør på sikt.

– Det vil koste oss mye i startfasen, men hundre tusen er altså to prosent av Norges befolkning, påpeker Victor Norman, ifølge Nettavisen.

Les også: Listhaug tok feil. Hva skjedde med asyltallene i Norge?

– Klart vi har kapasitet

Han viser til at mange kommuner sliter med folketallet, og ønsker seg flere innbyggere. I tillegg peker han på Norges store areal og naturressurser fordelt på en relativt liten befolkning sammenlignet med andre land på Norges størrelse.

– Det finnes ikke den kommune i Norge som ikke er i stand til å ta imot to prosent flere innbyggere i løpet av et år. Det er klart vi har kapasitet, sier han i intervjuet med Ole Torp.

Økonomiprofessoren minner om at store grupper av mennesker alltid har flyttet til og fra Norge, og at kun et lite mindretall kan føre genene tilbake til vikingenes tid.

Les også: Rekordhøy bruk av midlertidig opphold for enslige asylbarn

– Første generasjon vil koste mye

I intervjuet sammenligner Norman det å motta flyktninger med å forsørge egne barn.

– Første generasjon flyktninger eller innvandrere vil koste mye. Det er kanskje et tapsprosjekt for Norge, men det er jammen førstegenerasjons nordmenn også. De første 20- 25 årene er bare en utgiftspost, men vi synes jo ikke det er galt å ha barn av den grunn, sier Victor Normann til NRK.

Les også: UDI ber Listhaug revurdere behandlingen av enslige asylbarn

Flere tvangsutsendt enn noen gang

Ved utgangen av november hadde politiet sendt ut til sammen 7.312 personer som oppholdt seg ulovlig i Norge, ifølge tall fra Politiets utlendingsenhet. Det er det høyeste antallet noen gang, og fem prosent flere enn til samme tid året før.

– Dette er et tall som viser at det har vært mange som ikke har krav på asyl, som har blitt her og latt være å forlate landet, og da er det nødvendig at politiet gjør det arbeidet som de har gjort gjennom året, uttalte statssekretær Fabian Stang (H) til NRK rett før nyttår.

Populært