SV vil ha gransking av fornorskningspolitikk

– Vi vet en del om fornorskningspolitikken, men vi trenger en samlet oversikt, et felles ståsted for ferden videre, sier Kirsti Bergstø, stortingsrepresentant for Finnmark SV. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
– Vi vet en del om fornorskningspolitikken, men vi trenger en samlet oversikt, et felles ståsted for ferden videre, sier Kirsti Bergstø, stortingsrepresentant for Finnmark SV. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sosialistisk Venstreparti mener Stortinget må nedsette en sannhetskommisjon som skal granske fornorskningspolitikken samene og kvenene ble utsatt for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Sannhetskommisjonen skal ikke fordele skyld, men søke sannhet. Å bringe sannhet fram i lyset, det er forsoningens kjerne, sier stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV) til Vårt Land.

Sammen med partikollega Torgeir Knag Fylkesnes fra Troms har hun fremmet et representantforslag der de ber Stortinget om å sette ned «en granskingskommisjon som skal være en sannhetskommisjon for fornorskningspolitikk og urett begått mot det samiske og kvenske folk i Norge».

– Vi vet en del om fornorskningspolitikken, men vi trenger en samlet oversikt, et felles ståsted for ferden videre, sier Bergstø til Vårt Land.

Fra midten av 1800-tallet og fram til omkring 1980 ble det gjennomført en aktiv assimileringspolitikk av samer i Norge i regi av norske myndigheter. I 1997 beklaget kong Harald fornorskningspolitikken for første gang på vegne av norske myndigheter i en tale til Sametinget.

6. februar er det 100 år siden samenes første landsmøte i Trondheim. Siden 1993 er Samefolkets dag feiret på denne datoen, og i 2003 ble dagen offisiell flaggdag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden