Medlemsflukt fra MDG

Trondheims varaordfører Hilde Opoku (MDG) sier årsakene til nedgangen i medlemstall er sammensatt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Trondheims varaordfører Hilde Opoku (MDG) sier årsakene til nedgangen i medlemstall er sammensatt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mer enn én av ti medlemmer i Miljøpartiet De Grønne (MDG) har forlatt partiet det siste året, viser nye tall. Det er første gang på ti år medlemmer flykter fra MDG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 2007 til 2015 vokste partiet fra 270 til 8.432 betalende medlemmer, men i 2016 mistet MDG nesten tusen medlemmer, skriver Nationen.

Årsakene er sammensatt, sier Hilde Opoku, varaordfører i Trondheim og tidligere nasjonal talsperson for MDG.

– Mange har meldt seg inn fra ulike ståsted – fra Rødt til Frp. Det er ikke sikkert de har funnet sin plass i partiet. Vi har vokst fra en håndfull til omkring 300 folkevalgte, som var målet vårt. At det kommer en nedgang etter en slik vekst, er ikke unaturlig, sier hun.

Les også: MDG-Lan ber regjeringen rydde opp i egne rekker

De Grønnes partisekretær Lars Gaupset, sier det ofte er i forbindelse med valg at partiet får nye medlemmer.

– Et medlemstall på 7.500 er det beste utgangspunktet vi noen gang har hatt før en valgkamp, og et svært godt utgangspunkt for å bryte sperregrensen, sier han.

Mandag skrev Dagbladet at også Venstre opplever medlemsflukt, og partiet har nå i overkant av 8.000 partimedlemmer. Hovedbildet er at politiske partier mister medlemmer, ifølge professor Anders Todal Jenssen ved NTNU.

– Et medlemstall på opp mot ti tusen er ikke dårlig for et parti som ligger i størrelsesordenen to-tre prosent av opinionen, sier han om MDG.

Grafikk: Slik ville Stortinget sett ut med direkte valg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden