Sikkerhetsrådet vedtok Syria-resolusjon

FREDSARBEID: Russlands ambassadør til FN, Vitaly Churkin under stemmegivningen i FNs sikkerhetsråd.
FREDSARBEID: Russlands ambassadør til FN, Vitaly Churkin under stemmegivningen i FNs sikkerhetsråd. Foto: Jason Szenes / EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs sikkerhetsråd vedtok lørdag en resolusjon som forankrer den russisk-tyrkiske fredsplanen for Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resolusjonen, som ble fremmet av Russland, fikk tilslutning fra alle de 15 medlemslandene i Sikkerhetsrådet.

Resolusjonen er et forsøk på å forankre den avtalen Russland og Tyrkia tidligere i uka fikk i stand mellom president Bashar al-Assads regime og representanter for opprørerne i Syria.

Avtalen innebar at det ble innført våpenhvile fra natt til fredag, og denne våpenhvilen har i stor grad holdt siden.

Det legges også opp til fredsforhandlinger mellom partene. Disse skal etter planen innledes i Kasakhstans hovedstad Astana i løpet av januar.

Støtte

FN-resolusjonen som ble vedtatt på årets siste dag, slutter helt og fullt opp om det russisk-syriske initiativet og tar til orde for at det skal dannes en overgangsregjering i Syria.

– Sikkerhetsrådet ønsker velkommen og støtter Russlands og Tyrkias anstrengelser for å få slutt på volden i Syria og få i stand en politisk prosess, heter det i teksten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resolusjonen slår også fast at hjelpeorganisasjoner straks skal få tilgang til områder der innbyggerne lider i Syria.

Supplere

Russland og Tyrkia understreker at fredssamtalene som etter planen skal innledes i Kasakhstan, kun er ment som et supplement til FNs forsøk på å få i stand en forhandlingsløsning.

FNs spesialutsending Staffan de Mistura håper å samle partene ved forhandlingsbordet i Genève etter 8. februar, en tidligere forsøk har gitt få resultater.

– De Mistura hadde problemer med å gjenoppta samtalene, så Russland og Tyrkia bestemte seg for å gi FN en hjelpende hånd for å få framgang, sa Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin tidligere i uka.

FNs siste Syria-resolusjon

  • FNs sikkerhetsråd vedtok 31. desember et russisk forslag til resolusjon om krigen i Syria.
  • Resolusjonen forankrer den avtalen Russland og Tyrkia få dager tidligere fikk i stand mellom president Bashar al-Assads regime og representanter for opprørerne i Syria.
  • Sikkerhetsrådet «ønsket velkommen og støtter Russlands og Tyrkias anstrengelser for å få slutt på volden i Syria og få i stand en politisk prosess», heter det i resolusjonen.
  • Sikkerhetsrådet «ser fram til møtet som skal holdes i Astana i Kasakhstan, mellom den syriske regjeringen og representanter for opposisjonen, og ser dette som en viktig del av den syriskledede politiske prosessen og et viktig steg før forhandlingene i FN-regi gjenopptas i Genève 8. februar», heter det videre.
  • Sikkerhetsrådet understreker også sitt «engasjement for Syrias suverenitet, uavhengighet, enhet og territoriale integritet».