En ustrakt hånd fra sentrumKnut Arild Hareide: – Hvert menneske er unikt, og har en egenverdi

KrF-leder Knut Arild Hareide etter en pressekonferanse om neste års statsbudsjett.
KrF-leder Knut Arild Hareide etter en pressekonferanse om neste års statsbudsjett. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdikrig, mer terror og 500 år siden Luthers reformasjon. Kristelig Folkepartis leder har mye å tenke på i julen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

STORTINGET, OSLO (ABC Nyheter): Noen timer etter at julemarkedet i Berlin ble rammet av et angrep, går folk litt mer forsiktig gjennom julemarkedet på Karl Johan. Stortinget er innhyllet i fuktig tåke, som vitner om klimaendring, eller er det bare kakelinna? For noen år siden var det bare å gå rett inn til de folkevalgte. Nå må vi sikkerhetsklareres, skannes og sluses ut og inn de massive dørene. Det er nye tider på Stortinget.

I korridoren til Kristelig Folkeparti er det velsignet ro. Kun trillebord med karbonadesmørbrød, og kolleger som ønsker hverandre god jul og god tur hjem til distrikts Norge. Knut Arild Hareide har ikke tid til å gå hjem. En skokk pressefolk skal ha uttalelser om statsrådskifter, blant annet.

Han utstråler all den velpleide skikkelighet vi forbinder han med. Ulastelig antrukket, veltrent og med et åpent ansikt som avslører behersket bekymring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hendte i de dager

– Hvordan skal vi takle nok et tilsynelatende terrorangrep, og på et julemarked?

– Da Angela Merkel opplevde skytingen i et kjøpesenter i juli, trodde alle det var en terroraksjon. Hun ventet med å si noe før hun fikk alle fakta på bordet. Det viste seg å være en enkeltpersons verk, svarer han diplomatisk.

Fakta er ennå ikke kommet frem når intervjuet gjøres. Terrorfrykten forsterkes ved at media henter frem de velkjente trusselbildene fra årets mange lignende tragedier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fleste vil umiddelbart tenke at dette er en ny terroraksjon i vårt sikre Europa. Det bygger opp barrierer og lager bekymring. Verdibudskapet fra dette er at alle blir berørt, og kjenner på redselen. Også muslimer, som i mye større grad enn kristne er berørt av terror. I Midt-Østen og Aleppo spesielt, sier Hareide.

Han blir taus og tenker tilbake på 22. juli i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Under den første pressekonferansen, etter at det ble kjent at gjerningsmannen var en høyreekstremistisk kristen, så kjente jeg på følelsen av å bli knyttet opp til en slik ugjerning. Vi må ikke glemme det perspektivet, at ugjerninger utføres av enkeltindindivider.

Les også: Hareide: – Erna må velge mellom KrF og Frp

KrF-leder Knut Arild Hareide på gruppemøte i KrF Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KrF-leder Knut Arild Hareide på gruppemøte i KrF Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Da sommeridyllen sprakk

– Når du ser tilbake på 2016, hva har preget deg mest personlig?

Han tar seg god tid til å tenke. 2016 har vært et turbulent år.

– Den enkelthendelsen som nok har preget meg mest, er kvelden da terroren rammet i Nice. Det var ferie i Norge, og jeg var sammen med familie en nydelig sommerkveld i Kvinesdal. Så ble den så forskjellig.

Han nevner at Nice er en plass mange har vært. Ikke minst at mange nordmenn ble rammet på dette som var en nasjonaldag, i landet som startet den demokratiske revolusjonen i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva om det hadde skjedd på en 17.mai? Alt det vi er stolte av og glade i blir med ett det mest sårbare. Et angrep på vår væremåte og levemåte. Vi må aldri gi etter, men stå for de verdiene vi mener er viktigst, sier han ettertenksomt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og hvilke verdier er det?

– Hvert menneske er unikt, og har en egenverdi. Det gjelder absolutt alle!

Han sier det med hevet stemme og trykk på hvert ord.

– Vi er alle mennesker som trenger beskyttelse, og kan ikke gjøre forskjell på folk av ulik tro og opprinnelse. Vi må stille opp for flyktninger, selv om det gir utfordringer.

Les også: Hareide krever flere kvoteflyktninger til Norge

Familier på jakt etter herberge

I juleevangeliet er det nettopp en liten flyktningfamilie som er i fokus. Men å ta imot millioner av flyktninger fra alle verden hjørner bringer med seg utfordringer, og problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva mener du om det?

– I møte med dette kan vi ikke være oss selv nærmest. Det bringer ikke verden fremover. Et samfunn der vi ikke kan begå ugjerninger er naivt. Vi skal i møte med alt dette ukjente løfte frem verdier vi er stolte av og bygger samfunnet på, råder han.

Grunnen til at Europa er attraktivt er nettopp friheten, ytringsfriheten og respekten for menneskeverdet, vil han påpeke.

– Mange med en annen tro vil slutte seg til dette, men det er ingen selvfølge. Våre røtter og tradisjoner bæres av religionen vår, og med den som ståsted skal vi strekke frem en utstrakt hånd.

– Men har ikke andre livssyn, og humanismen, de samme verdiene?

– Alle mennesker har individuell rett til trosfrihet. Derfra til å si at religion skal bort er noe annet. Vi må forstå hvor dypt tro står i verden. Kristendommen er dessuten den religionen som har preget og bygget de viktigste institusjonene i samfunnet vårt; skolen, sykehusene, omsorgsarbeidet, rusomsorgen med mer. Vi skal være stolte av våre røtter, som har bygd landet i tusen år. Derfor har selvsagt kristendommen en spesiell plass i landet vårt, stadfester han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildet

KrF-leder Knut Arild Hareide sammen med kona Lisa i Pride-paraden gjennom Grønland i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KrF-leder Knut Arild Hareide sammen med kona Lisa i Pride-paraden gjennom Grønland i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Familiejul i Flekkefjord

Hareides egen lille plass i julen er blant annet Flekkefjord, hvor han har sin svigerfamilie.

– Vi veksler mellom å feire jul hos dem og hos mine foreldre.

– Hvordan tar du vare på verdiene du snakker varmt om i din egen julefeiring?

– Jeg gir julens budskap videre til neste generasjon. Vi feirer at Jesus ble født, for å lære oss å se utover oss selv. Når jeg er selvopptatt blir livet fattigere og mer krevende. Når jeg ser utover meg selv blir det bedre, smiler han.

Han gleder seg til både måltidene, gavene, tid til å leke med barna og juleevangeliet.

– Juletradisjoner for meg handler om fellesskapet, som skal ha plass til alle. Ingen skal stå utenfor, og dette vil jeg mine barn skal lære. Det flotteste vi kan gjøre er å utfordre oss selv på det, for julen er krevende for de som opplever utenforskap og ensomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jensen anklager Hareide for budsjettlekkasjer

Norge etter USA i 2017

Utenfor vår egen plass og jul er det turbulente tider, og hvordan ser han frem til det politiske året 2017?

– USA-valget var en vekker. Holdninger som jeg trodde var så ekstreme at de ikke kunne vinne et valg, som manglende respekt for andre mennesker og kvinner, vant frem.

– Kunne dette skjedd i Norge?

– Jeg tror det er en vekker for det politiske Norge, at mange ikke deltar i inntekts- og velstandsøkningen. Folk på sidelinjen velger ofte mer ekstreme løsninger. Derfor må vi snakke om disse utfordringene og ta dem på alvor, heller enn å bygge flere murer.

Om reformasjonsjubileum og paven

I oktober 2017 er det 500 år siden Martin Luthers tese markerte begynnelsen på reformasjonen.

– Hvilke tanker har du gjort deg om det?

– Forholdet mellom den katolske og protestantiske kirken var alt annet enn vakker for 500 år siden. Nå er relasjonen heldigvis mye bedre. Vi har en pave med klokskap, som strekker frem en hånd. Så akkurat dette jubileet er positivt. Som protestant mener jeg vi har mye å lære av pave Frans, avslutter Knut Arild Hareide, før han haster vider til å kommentere de nye statsrådenes dragning vekk fra hans foretrukne sentrumspolitikk.

Hareide sammen med Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Hareide sammen med Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix